Het Defensieterrein in Huis ter Heide waar een groep uit Wuhan naar ons land gebrachte Nederlanders in quarantaine moest vanwege de uitbraak van het coronavirus.
Volledig scherm
Het Defensieterrein in Huis ter Heide waar een groep uit Wuhan naar ons land gebrachte Nederlanders in quarantaine moest vanwege de uitbraak van het coronavirus. © ANP

Deel evacués Wuhan nog in Huis ter Heide

Inwoners van het dorp Huis ter Heide kunnen opgelucht ademhalen: het merendeel van de uit Wuhan teruggehaalde Nederlanders die daar op een Defensieterrein verbleven zijn naar huis gestuurd en lijken niet te zijn besmet met het coronavirus. Zij kunnen de resterende tijd dat zij nog in quarantaine moeten blijven, thuis uitzitten.

Hoeveel mensen er nu nog in Huis ter Heide (gemeente Zeist) verblijven, kan de GGD Brabant-Zuidoost, dat de opvang van de teruggekeerde Nederlanders coördineert, niet zeggen. Communicatieadviseur Saskia Smets: ,,Ik kan geen aantallen geven, maar het merendeel is één nacht op het defensieterrein gebleven en daarna weer naar huis gegaan. Niemand was ziek.”

Per persoon gekeken 

Per persoon is er gekeken of hij of zij naar huis kon. Dat had niet te maken met ziekteverschijnselen, maar wel met de thuissituatie van de betrokkene. ,,Sommige mensen hebben hier geen thuislocatie. Misschien wonen ze wel in een studentenhuis, met heel veel mensen. Dat is natuurlijk ook geen optie om naar terug gegaan.”

Op maandag 3 februari werden er onder leiding van Defensie vijftien Nederlanders en twee Chinezen vanuit Wuhan naar Nederland overgevlogen. Ter preventie van een eventuele besmetting met het virus werden zij twee weken ondergebracht in het legerkamp Walaardt Sacré aan de Hobbemalaan in Huis ter Heide. De inwoners van het dorp waren er toen niet gerust op. ,,Sowieso was ik mijn handen al vaak, maar nu doe ik er nog een tikje bij”, vertelde een inwoner toen aan deze krant.

Wat vonden omwonenden van de komst van vijftien Nederlanders en twee Chinezen uit de Chinese regio Wuhan naar Huis ter Heide? Bekijk de video.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht