Volledig scherm
De ravage aan de grachtkade © AD/Bart Lauret

Deel kademuur van Utrechtse gracht ingestort

UpdateInwoners van het centrum van Utrecht werden opgeschrikt toen plotseling een deel van de kade van een gracht instortte. Hierdoor vielen een boom, stukken hekwerk, verkeersborden en een aanhanger in het water. De ravage is aanzienlijk. De politie heeft de plaats van het incident afgezet. Gevreesd wordt dat nog meer kadedelen het niet zullen houden.

Volledig scherm
De bezitter van de auto die op de rand van de kade staat. © AD/Bart Lauret
Volledig scherm
© AD/Bart Lauret

De gemeente Utrecht is begonnen met inspecties van de kademuren in de buurt van de plaats van het incident. Een eerste inspectie van kelders van huizen aan de Bemuurde Weerd heeft geen scheuren aan het licht gebracht.

Over de oorzaak van de instorting aan de Bemuurde Weerd Oostzijde is nog niets bekend. Mogelijk is door de overvloedige regenval de boom omgevallen en is daardoor de kade deels ingestort. De boom ligt dwars over het water van Singel en blokkeert de doorgang voor onder andere (rondvaart)boten. De politie heeft het gebied afgezet. De gemeente laat vandaag nog een nooddamwand plaatsen.

Een bezitter van een auto moest enige tijd vrezen dat zijn voertuig ook in het water zou vallen. Hij kon niet anders dan toekijken, maar zag tot zijn opluchting dat zijn auto op het droge bleef. Omdat er ook vrees was dat een tweede boom de gracht in zou vallen, werd deze uit voorzorg gekapt. Een lantaarnpaal en een aanhangwagen dreigden eveneens in het water te vallen.

Het incident trekt veel publieke belangstelling. De gracht is ook de plaats waar in Utrecht de jaarlijkse intocht van Sinterklaas plaatsvindt, aldus AD-verslaggever Bart Lauret ter plekke.

Burgemeester Aleid Wolfsen en wethouder Mirjam de Rijk zijn bij de ingestorte kademuur gaan kijken. Zij noemden het incident 'heel onverwacht' en 'vrij heftig'.

Restaureren
Utrecht is al enkele jaren bezig met het opknappen en restaureren van de werven langs de grachten. Veel werven en kades zijn er net als het wegdek slecht aan toe, omdat ze al heel oud zijn en er grote bomen langs de grachten staan. De boomwortels drukken beton en stenen weg. De gemeente werkt nu aan de Oudegracht en de Nieuwegracht. De Bemuurde Weerd komt nog aan de beurt.

De Bemuurde Weerd ontstond rond 1300 als voorstad van Utrecht, maar ligt ondertussen midden in het centrum van de stad. Omdat Utrecht de grachten zichtbaarder wil maken in de stad, is er in de afgelopen jaren nog in het water van de Bemuurde Weerd gewerkt.

Volledig scherm
© AD/Bart Lauret
Volledig scherm
© AD/Bart Lauret
Volledig scherm
De Bemuurde Weerd voor de instorting. © Google Streetview

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht