Volledig scherm
© Ciska de Ruiter

Deel oude schipbrug terug in Vreeswijk

Op de helling van de Museumwerf Vreeswijk wordt de komende tijd aan een bijzonder schip gewerkt: daar ligt één van de machine-brugschepen die onderdeel waren van de schipbrug die tot 1936 tussen Vianen en Vreeswijk over de rivier de Lek lag. Die schipbrug verving in 1840 de pont en werd op zijn beurt vervangen door de Lekbrug.

Het machine-brugschip dat nu op de museumwerf ligt is gebouwd in 1896 en bevatte een motor zodat schepen uit de schipbrug gevaren konden worden om een gat te maken voor het doorgaande scheepsverkeer. Kenmerkend zijn de hoge opbouw en het lege voordek, waarover het wegdek van de schipbrug lag. De schipbrug tussen Vianen en Vreeswijk had twee van zulke machine-brugschepen. 

Het exemplaar dat nu in Vreeswijk ligt is lange tijd door Rijkswaterstaat gebruikt als kantoorruimte, lag daarna als woonschip in Tull en 't Waal en doet nu dienst als tentoonstellingsruimte in de museumhaven van Zutphen. Het ligt in Vreeswijk voor onderhoud en een kleine verbouwing en zal tijdens de erfgoedmanifestatie VreeswijkVolVaart! van 29 tot 31 juli, te bezichtigen zijn.

Volledig scherm
© Collectie Nelly Derksen

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht