Volledig scherm
Sociale Top op het Domplein © AD UN

Deelnemers Sociale Top buigen zich over sociale problemen in Utrecht

Kunnen we grote en complexe problemen aanpakken met kleine en bijzondere oplossingen? Over die vraag buigen honderden ondernemers, wetenschappers, vrijwilligers en bestuurders zich vandaag tijdens Sociale Top 2018 die in Utrecht plaatsvindt. Op verschillende plekken in de stad gaan ze met elkaar in gesprek om specifieke problemen op te lossen. 

Volledig scherm
Sociale Top 2018 begon op Domplein met verschillende sprekers en muziek. © AD UN

De dag werd geopend op het Domplein met verschillende sprekers, waarna de deelnemers zich over de stad verspreidden. ,,Het idee is om groepen met verschillende mensen met elkaar in gesprek te laten gaan om sociale, locatie-gerichte problemen op te lossen’’, legt Freek Selen van VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) uit. ,,Door de mix van verschillende types mensen ontstaat er een mooie dynamiek.’’ De locaties zijn verspreid door heel Utrecht en hebben allemaal te kampen met verschillende sociale problemen.

Quote

Elk probleem is uniek en daarom helpt het om anderen te betrekken

Freek Selen, Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Madelon Kloosterboer, beleidsadviseur sociaal domein bij de gemeente en mede-organisator van Sociale Top, geeft een paar voorbeelden van de locaties. ,,We gaan bijvoorbeeld langs bij een vrouw die rolstoelgebonden is om te kijken hoe we de rolstoeltoegankelijkheid in de stad kunnen verbeteren. Bij Café Kalff praten we over de LGBT-community in Utrecht en welke verbetering daar nog te behalen valt. Ook gaat er een groep naar Back UP om te brainstormen over de uitstroom van jongeren van begeleid naar alleen wonen. Dit is in een stad als Utrecht, met veel woningnood, een belangrijk probleem.’’

Volledig scherm
Na de opening verspreidden de deelnemers zich uit over de stad, waar ze op verschillende plekken in gesprek gingen. © AD UN

Volgens Selen is er voldoende interesse om mee te doen vandaag. ,,Er zijn vandaag zo’n 700 deelnemers, wat betekent dat bijna niemand heeft afgezegd’’, vertelt hij. ,,De mensen die hier vandaag zijn, zijn heel gemotiveerd om iets te doen. Je merkt vooral op de locaties zelf dat deze dag helpt. Elk probleem is uniek en daarom werkt het om anderen erbij te betrekken.’’ Het is dus niet de bedoeling dat er landelijke oplossingen worden gevonden, maar dat de deelnemers zelf weer nieuwe ideeën krijgen. Vanavond is er een terugblik met afsluitende borrel in TivoliVredenburg.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht