Volledig scherm
De Neude tijdens Koningsdag 2014. © De Jonge Angeliek

Definitief geen feesten op Utrechtse pleinen tijdens Koningsdag

PollHet zal dit jaar stiller zijn dan ooit op de Utrechtse pleinen tijdens Koningsdag. De ondernemers die de afgelopen jaren feesten organiseerden op de Neude, het Stadhuisplein en het Domplein gaan dat dit jaar niet doen.

Poll

Koningsdag is niet compleet zonder artiesten op de grote Utrechtse pleinen

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
2176 stemmen

Half januari stuurden de ondernemers een brief naar het stadsbestuur waarin ze hun onvrede uitten. Volgens veel horeca-ondernemers is de regeldruk te hoog, waardoor ze veel moeten investeren en de uitgaven niet terugverdiend kunnen worden: ,,Door de maatregelen is het eigenlijk niet leuk meer om iets te organiseren. Op de feesten op het Domplein is de afgelopen twee jaar verlies gemaakt, de feesten op het Stadhuisplein draaien ongeveer quitte. Dat kan niet meer’’, vindt Rien van den Hoek, namens de gezamenlijke horeca-ondernemers. 

Ondernemers willen graag langer doorgaan op Koningsdag. De afgelopen jaren duurden de feesten tot 18 uur, maar volgens de ondernemers komt het feest dan pas net op gang. Ze willen graag door tot 20 uur. Tijdens Koningsnacht duren de feesten tot 01.00 uur. ,,Als we dan die avonden de muziek wat eerder uit moeten doen, willen we dat best doen.’’

Ook hekelen de ondernemers de verschillen in regels tussen horeca en supermarkten: ,,Op dit moment is het speelveld gewoon niet gelijk: horeca-ondernemers moeten zorgen voor toiletten, EHBO en allerlei veiligheidszaken, terwijl supermarkten gewoon bier kunnen verkopen, zonder investeringen. Op het plein gelden veel regels, daarbuiten niet. Dat is krom, dat kan niet meer.’’

Woensdagmiddag reageerde het gemeentebestuur op die brief. Uit het antwoord van de gemeente blijkt dat zij het niet met de ondernemers eens is en dat de sluitingstijden niet verruimd worden. Ook kan de bierverkoop door anderen niet aan banden gelegd worden en herkent de gemeente zich niet in de onevenredige last die de ondernemers beschrijven.

Vergunning

Afgelopen maandag verstreek de termijn voor een vergunningaanvraag voor de horeca-ondernemers. Volgens de regels van de gemeente Utrecht over Koningsdag kunnen de aan het plein grenzende horecabedrijven een evenementenvergunning aanvragen voor feesten. Dat hebben ze niet gedaan, stelt Van den Hoek. ,,We hebben alleen een vergunning aangevraagd om een tap neer te zetten op de pleinen.” 

Normaal gesproken zijn op de Neude, het Stadhuisplein en het Domplein feesten met muzikanten en een podium. Dit jaar is dat anders: ,,De horeca daar zal wel een tap neerzetten en toiletten, maar daar blijft het dit jaar bij.’’ 

Op het Janskerkhof is wel een feest. ,,De ondernemers daar organiseren een feest waarbij je alleen naar binnen mag als je boven de 21 bent en geen drank uit supermarkten bij je hebt. Dan krijg je een bandje om. Het is vrij streng, maar dat moet wel.’’ Ook de organisator van een feest op de Mariaplaats stelt wel een feest te houden op het plein. 

Van den Hoek staat nog wel open voor nieuw overleg met de gemeente. ,,Maar de termijn voor een vergunningaanvraag is al verstreken. De bal ligt nu bij de gemeente, we staan zeker open voor een gesprek.’’ Als dat er niet komt, wordt het een bijzondere Koningsdag. ,,Het wordt anders dan anders, een stuk rustiger. Misschien dat binnenstadbewoners het wel lekker rustig vinden.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht