Volledig scherm
© Marnix Schmidt

Definitief: voorlopig geen uitbreiding horeca binnenstad

De Utrechtse gemeenteraad heeft gisteravond ingestemd met nieuwe regels voor de horeca. Uitbreiding van etablissementen in de binnenstad wordt voorlopig uitgesteld, zodat eerst kan worden gewerkt aan een oplossing voor bestaande overlast.

Voor restauranthouders wordt het makkelijker om extra activiteiten te organiseren en er komt meer ruimte voor horeca in de wijken, zodat daarmee de binnenstad ontlast wordt. In kledingzaken kan er straks bijvoorbeeld ook een kopje koffie gedronken worden. Voor nieuwe terrassen kan maatwerk worden geleverd.

Een heikel punt was het plan om de regels voor uitbreiding van horeca in de binnenstad uit te breiden. GroenLinks zag dit niet zitten. Omdat deze tweede grote coalitiepartij, steun kreeg van de SP en andere oppositiepartijen als de ChristenUnie, moest D66-wethouder Jeroen Kreijkamp dit punt al eerder uit zijn voorstel schrappen.

Quote

In de binnenstad willen we eerst de bestaande overlast aanpakken, voordat daar meer horeca bijkomt

Groenlinks-raadslid Thijs Weistra

GroenLinks gaf aan vooral ‘een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid’ centraal te willen stellen. „In de binnenstad willen we eerst de bestaande overlast aanpakken, voordat daar meer horeca bijkomt”, zei GroenLinks-raadslid Thijs Weistra. Over het toestaan van restaurants in de wijken is GroenLinks wel enthousiast.

Geluidsoverlast

Het GroenLinks-raadslid gaf aan dat overlast ‘een veelkoppig monster is’. „Het gaat van zwerfvuil tot geluidsoverlast en van bevoorradingsverkeer tot verkeerd gestalde fietsen.” Daarom wilde de partij dat er een plan komt voor het aanpakken van bestaande overlast op zoveel mogelijk fronten. Dit voorstel van GroenLinks werd overgenomen door het college.

Quote

Voor ons is het van belang dat Utrecht een gezellige stad blijft, met een balans tussen leefbaar­heid en levendig­heid.

D66-lijsttrekker Klaas Verschuure

D66, de grootste partij in de raad, vindt het overdreven om op de rem te trappen vanwege de al bestaande overlast. D66-raadslid en lijsttrekker Klaas Verschuure verwacht niet dat het plan voor uitbreiding van daghoreca, zoals lunchrooms, leidt tot de zware overlast waar Weistra op doelt.

Dat Kreijkamp uitbreiding van horeca in de binnenstad voorlopig in de koelkast moet zetten, was een domper voor de sociaal-liberalen. Het thema kwam de afgelopen weken al verschillende keren aan de orde in verkiezingsdebatten, maar begin van dit jaar was al duidelijk dat dit punt het niet zou gaan halen.

Verschuure toonde zich desondanks opgetogen met andere zaken in het aangenomen voorstel. „Voor ons is het van belang dat Utrecht een gezellige stad blijft, met een balans tussen leefbaarheid en levendigheid. De nieuwe horecanota maakt dit ook mogelijk. Wij zijn onder meer blij met het toevoegen van mengvormen.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht