Vader Sjouke (58) en dochter Joy (13) Dijkstra aan het videobellen met vrouw en moeder, die dementie heeft.
Volledig scherm
PREMIUM
Vader Sjouke (58) en dochter Joy (13) Dijkstra aan het videobellen met vrouw en moeder, die dementie heeft. © Angeliek de Jonge

Dementerende Jeannette (51) kan gezin niet zien: ‘Dit is voor haar erger dan het virus krijgen’

Ze spreekt nog maar één woord. Jeannette Dijkstra (51) werd jong dement en woont in een verzorgingstehuis in Leusden. Communiceren met haar gezin, Sjouke (58) en Joy (13), kan door de coronamaatregelen alleen nog via de telefoon. „Knuffelen, aanraken, dat is waar Jeannette blij van wordt. Corona krijgen is in haar situatie minder erg dan het missen van dit contact.” 

Jeannette via de telefoon.
Volledig scherm
Jeannette via de telefoon. © AD

‘Deze’, klinkt het ferm uit de telefoon in Sjoukes hand. Op het beeldscherm is een lachende vrouw te zien. ‘Deze!’ Joy buigt zich naar het scherm. „We kunnen even niet ‘deze’, mam. We moeten nu via de telefoon met elkaar praten.” Het blijft stil. Vader Sjouke richt de camera op het gezicht van hun dochter. Jeannette kijkt en begint hard te lachen. „Ja, dat weet je wel hè, wie dat is”, zegt Sjouke. Jeannette lacht. „Gelukkig is het lekker weer hè, lieverd. Je moet wel af en toe in de tuin gaan zitten hoor, in de zon. En laat eens zien, wat heb je aan vandaag?” Jeannette komt dichter naar de camera toe, de telefoon wordt vastgehouden door een verzorgende. ,,Deze.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht