Volledig scherm
Jonge Bilthovenaren voerden vorige maand actie tegen de bouwplannen. De demonstratie voor zondag is van de baan. © Boas Photo

Demonstratie tegen Biltse bouwplannen afgeblazen, maar bewoners brengen vijf eisen in

De aangekondigde demonstratie tegen bouwen in De Bilt gaat zondagmiddag niet door. De actie was gepland voor het gemeentehuis in Bilthoven. ,,We zijn ingehaald door de tijd”, licht de organisatie het schrappen van de actie toe.

Vorige week haalde de Biltse politiek al een streep door tien van de dertien omstreden bouwlocaties die het college had aangewezen.

Stephan Bosman, woordvoerder van de gezamenlijke bewonersgroepen, die bezwaar maakten tegen de plannen, benadrukt dat de bewoners nog niet klaar zijn. ,,De bewoners van gemeente De Bilt laten zich niet in slaap sussen. De demonstratie wordt uitgesteld we houden dit als mogelijk middel achter de hand.”

Inwoners van De Bilt wachten nu eerst de raadsvergadering van 28 november af alvorens eventuele volgende stappen te zetten. Bosman: ,,Alle betrokken bouwlocaties hebben gezamenlijk een plan met vijf eisen opgesteld: 1. Haal het huidige bouwplan geheel van tafel, 2. Onze speelplaatsen en wijkgroen blijven definitief geborgd, 3. Moderne stedenbouwkundige visie: méér groen in elke wijk, 4. Wij verdienen betere samenwerking in raad en college, 5. Nooit meer ‘mee-weten’.”  

Met dat laatste bedoelt Bosman het niet raadplegen en achteraf informeren van belanghebbenden.

Veel bezwaren

Woordvoerder Bosman heeft signalen dat veel politieke fracties in De Bilt de genoemde eisen overnemen. ,,Bij de drie inspraakavonden zijn vanuit de inwoners uitzonderlijk veel goede argumenten naar voren gekomen tegen het huidige voorstel van het college. Tijdens de daaropvolgende commissievergaderingen is inmiddels gebleken dat zowel coalitie- alsmede oppositiepartijen veel bezwaren hebben tegen het plan. Ook de gesprekken met raadsleden en leden van het college die zeer recent zijn gevoerd geven genoeg grond om de protestactie voor nu af te blazen.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht