Volledig scherm
Eén van de 41 boten tijdens de Tweede Canal Pride in Utrecht © Peter Koop / AD

Demonstratie tégen deelname politie en politici aan Canal Pride

Een groepje van circa twintig demonstranten heeft vanmiddag op de Oudegracht in Utrecht betoogd tegen de deelname van de politie en politici aan de Canal Pride. Eén betoger is opgepakt, nadat hij iets naar de politieboot had gegooid.

De groep demonstranten die zichzelf de 'Queer Community' noemt, maakte rond 15.00 uur luidkeels protest op de brug voor het oude Tivoli aan de Oudegracht. Op dat moment kwam de boot van de politie voorbij varen, als onderdeel van de Utrechtse Canal Pride. De betogers maakten met leuzen duidelijk dat ze de aanwezigheid van de politie tijdens de pride niet op prijs stelden. Eén betoger werd door de politie opgepakt, nadat hij 'iets' richting de boot met agenten had gegooid. Een politiewoordvoerster kon niet vertellen wat er precies was gegooid.

,,Het is ontzettend hypocriet dat de politie meevaart op een evenement voor lhbti'ers,'' zegt So Roustayar namens de demonstranten. ,,Want ze lappen rechten van minderheden constant aan hun laars. De witte, vrijgevochten homoseksuele man is bij hen misschien goed uit. Maar transgenders zijn niet veilig. Al helemaal niet als het vluchtelingen zijn.''

Niet alleen de politie moest het ontgelden. Ook de deelname van een boot met Utrechtse politici noemden de demonstranten 'ongepast'. ,,Wel goede sier maken met de lhbti-gemeenschap, maar een rechts beleid als het over vluchtelingen gaat. Dat is gewoon puur symboolpolitiek,'' aldus Roustayar.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht