Volledig scherm
Een klein groepje demonstranten staat op de Neude. © AD

Demonstraties op Neude en in Nieuwegein tegen 'fascistische' Baudet

Zowel op de Neude in Utrecht als in het Nieuwegein Business Center hebben demonstranten maandagavond van zich laten horen tegen het Forum voor Democratie van Thierry Baudet.

In het Nieuwegeinse congrescentrum sprak de leider van Forum voor Democratie (FvD), zo'n 350 aanhangers toe, samen met fractiegenoot in de Tweede Kamer mr. Theo Hiddema. De bijeenkomst was bedoeld om de kiezers uit Midden-Nederland te bedanken voor hun steun tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. Forum voor Democratie haalde toen in de provincie Utrecht 12.502 stemmen. 

Op de Neude ontvouwden demonstranten aan het begin van de avond borden en spandoeken met de leuze ‘Forum voor Democratie = schorem voor demagogie’. Er waren enkele sprekers en muziek. De demonstranten drukten voorbijgangers pamfletten in de hand. Verder bleef het rustig.

Grimmiger

Iets grimmiger was de sfeer in Nieuwegein waar demonstranten binnendrongen in in het Nieuwegein Business Center. Vanaf de balustrade strooiden zij snerpend blazend op scheidsrechtersfluitjes pamfletten uit over de aanhangers van Forum voor Democratie die de zaal wilden binnengaan. Ook scandeerden ze leuzen tegen fascisme.

Een kwartier voor aanvang van de bijeenkomst lieten de demonstranten zich zonder tegenstribbelen door drie politiemensen wegvoeren. De politiemensen posteerden zich vervolgens voor de ingang van het NBC. Aan de deur van de zaal controleerden beveiligers tassen van bezoekers.

'Als hoffelijkheid vermomde schijterigheid'

„Zijn er demonstranten in de zaal?”, opende Baudet plagend zijn optreden. „Dan zal ik ze uitleggen dat wij een democratische beweging zijn, geen fascisten. Wij willen de democratie  juist weer laten werken.” Hij hekelde de generatie die eind vorige eeuw aan de macht kwam en volgens hem de Nederlandse, maar ook Europese cultuur verkwanselt. Fractiegenoot Hiddema verweet de Nederlandse politie die iftarmaaltijden van moslims bezoekt 'als hoffelijkheid vermomde schijterigheid'. 

Het leek of de achterban en beide politici nog even aan elkaar moeten wennen. Bij zijn intrede was er voor Baudet een enthousiast applaus, maar voor tal van baude stellingen kreeg hij de handen niet echt enthousiast op elkaar.

Volledig scherm
De demonstranten hingen een spandoek op. © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht