Volledig scherm
Rellen bij de ULU moskee door provocaties van Pegida. © Marnix Schmidt

DENK: Sta geen Pegida-demonstraties meer toe bij moskeeën

Het zou anti-islambeweging Pegida verboden moeten worden om te demonstreren in de buurt van moskeeën. Dat voorstel deed oppositiepartij DENK vanmiddag tijdens de gemeenteraadsvergadering over de begroting.

Volgens fractievoorzitter Mahmut Sungur bestaan er onder buurtbewoners en moskeegangers grote zorgen over de gevolgen van een voorgenomen demonstratie voor de openbare orde en veiligheid. Volgens Sungur leiden demonstraties tot wanordelijkheden en tegendemonstraties.

Ulu-moskee

Begin oktober brak burgemeester Jan van Zanen een demonstratie van Pegida af voor de deur van de Ulu-moskee in Lombok. De openbare veiligheid kwam in gevaar bij het anti-islamprotest, meende Van Zanen. Aanhangers van Pegida werden bekogeld met eieren, fruit en volle blikjes bier.

Het voorstel van Sungur kwam hem op veel kritiek te staan. Volgens PVV-leider Henk van Deún is het voorstel helemaal niet mogelijk. „Het druist in tegen artikel 2 van de grondwet, vrijheid van meningsuiting. Dat is nu eenmaal een grondrecht.”

Andere partijen lieten Sungur weten dat de burgemeester om die reden niet de wettelijke ruimte heeft om het voorstel van Sungur uit te voeren. VVD-leider Dimitri Gilissen voegde daaraan toe dat Sungur ‘door te reageren op tweespalt en voor te stellen demonstraties niet langer toe te staan bij moskeeën, DENK dezelfde fout maakt als Pegida.’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht