Volledig scherm
Der Vogel is gevlogen © Marnix Schmidt

Der Vogel is gevlogen vanaf Museum Oud Amelisweerd

Het beeld Der Vogel van kunstenaar Armando is vanmorgen van het dak van Museum Oud Amelisweerd (MOA) in Bunnik getakeld door een hoogwerker.

Quote

Een Vogel is gevlogen

Yvonne Ploum

Het bronzen beeld, dat 820 kilo weegt en een spanwijdte heeft van bijna drie meter, verhuist naar de beeldentuin van landgoed Anningahof in Zwolle, waar het vanaf 12 mei voor publiek te zien is. ‘Een Vogel is gevlogen’, twitterde directeur  Yvonne Ploum.

Met de verhuizing van het beeld komt er een einde aan de jarenlange samenwerking tussen Armando en MOA. Vanaf 1 maart heeft het museum niet langer het beheer van de privécollectie van de in Berlijn wonende kunstenaar. Vorig jaar maakte Armando bekend de bruikleenovereenkomst met MOA, dat ook wel bekend stond als ‘Armando Museum’ te willen beëindigen.

Dat betekent dat het museum voortaan geen beroep meer kan doen op zo'n 1.100 werken van de kunstenaar voor tentoonstellingen. MOA slaat daarom een andere weg in en zal voortaan minder werk van Armando laten zien. In een ondertitel voegt het museum toe door te gaan als ‘Huis van kunst in de natuur’.

Geldzorgen

Over de reden om de bruikleenovereenkomst op te zeggen, was Armando zelf altijd weinig mededeelzaam. Eerder zei hij in het AD Utrechts Nieuwsblad: ,,Ik wil weg. Daar heb ik mijn redenen voor."

Voorzitter van de Armando Stichting Coen Bruning zegt dat Armando de financiële problemen van MOA zat was. ,,Voor een kunstenaar is het niet goed als zijn werk hangt in een museum met geldzorgen."

Quote

Armando is niet met ruzie vertrokken. Onze relatie met Armando en de Armando Stichting, die de werken van Armando in beheer heeft, is goed

De Armando Stichting is in gesprek met een aantal partijen (musea of vermogende particulieren die een museum willen stichten) over een nieuwe samenwerking. Bruning zegt dat het te prematuur is om nu al namen te noemen. Eerder was duidelijk geworden dat de collectie van Armando niet naar het Cobra Museum in Amstelveen gaat. ,,We willen een goede plek vinden waar niet dezelfde problemen zijn als bij MOA."

MOA-directeur Ploum zegt in de toekomst toch werk van Armando te kunnen exposeren. ,,Armando is niet met ruzie vertrokken. Onze relatie met Armando en de Armando Stichting, die de werken van Armando in beheer heeft, is goed. De zware stempel van Armando op MOA wordt minder, maar we blijven werken van Armando tentoonstellen."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht