Volledig scherm
Museum Oud Amelisweerd in Bunnik met op het dak het beeld Der Vogel, dat woensdag wordt weggetakeld. © Colijn van Noort

Der Vogel van Armando verhuist van Amelisweerd naar Zwolle

UpdateHet gezichtsbepalende metersgrote beeld Der Vogel dat bovenop het dak van Museum Oud Amelisweerd (MOA) in Bunnik staat wordt woensdag weggetakeld.

Het beeld verhuist naar beeldenpark landgoed Anningahof in Zwolle, waar het vanaf 12 mei weer te zien is. In het MOA zal voortaan minder werk van Armando te zien zijn.

Op 1 maart komt er officieel een einde aan het beheer van de privécollectie van Armando door het MOA, dat ook wel bekend stond als ‘Armando Museum’. Vorig jaar maakte de kunstenaar bekend de bruikleenovereenkomst met het MOA te willen beëindigen. Dat betekent dat het museum voortaan geen beroep meer kan doen op zo'n 1.100 werken van de kunstenaar voor tentoonstellingen. MOA voegt in een ondertitel toe door te gaan als ‘Huis van kunst in de natuur’.

Redenen

Over de reden om de bruikleenovereenkomst op te zeggen, was Armando zelf altijd weinig mededeelzaam. Eerder zei hij in het AD Utrechts Nieuwsblad: ‘Ik wil weg. Daar heb ik mijn redenen voor.’

Voorzitter van de Armando Stichting Coen Bruning zegt dat Armando de financiële problemen van het MOA zat was. ,,Voor een kunstenaar is het niet goed als zijn werk hangt in een museum met geldzorgen.'' 

Quote

Armando is niet met ruzie vertrokken. Onze relatie met Armando en de Armando Stichting is goed.

De Armando Stichting is in gesprek met een aantal partijen (musea, vermogende particulieren) om een nieuwe bruikleenovereenkomst af te sluiten. Bruning zegt dat het te prematuur is om namen te noemen. Eerder was duidelijk geworden dat de collectie van Armando niet naar het Cobra Museum in Amstelveen gaat.

Volgens directeur van het MOA Yvonne Ploum betekent het einde van de samenwerking met de in Berlijn wonende Armando niet het einde voor het MOA. ,,Armando is niet met ruzie vertrokken. Onze relatie met Armando en de Armando Stichting, die de werken van Armando in beheer heeft, is goed. Armando wil zijn collectie veiligstellen in een museum met meer financiële zekerheid. De zware stempel van Armando op het MOA wordt minder, maar we blijven werken van Armando tentoonstellen.’’

Bruiklenen

In de komende tentoonstelling Flower Power, waarin bloemwerken uit Utrechtse musea centraal staan, zijn ook een paar werken van Armando te zien. Daarnaast worden bruiklenen getoond uit de collecties van onder meer het Centraal Museum, Museum Catharijne Convent, het Universiteitsmuseum Utrecht, Museum Speelklok en het Spoorwegmuseum.

Zo’n 50 werken van Armando, die van de gemeente Amersfoort zijn, blijven in beheer van het MOA. Amersfoort betaalt tot en met 2019 jaarlijks zo’n 76.000 euro subsidie aan het MOA, als bruidsschat voor het overnemen van de collectie na het sluiten van het Armandomuseum in de Elleboogkerk in Amersfoort. Volgens Ploum heeft het MOA de gemeente Amersfoort gerust kunnen stellen, dat in toekomstige tentoonstellingen ook werk van Armando te zien blijft.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht