Volledig scherm
Het skelet wordt opgegraven © William Hoogteyling

Derde skelet uit Swifterbantcultuur in Nieuwegeinse klei

Archeologen hebben vanmiddag een derde skelet opgegraven op de archeologische vindplaats op bedrijventerrein Het Klooster. Eerder hadden ze daar al twee skeletten, van een volwassene en een tiener, gevonden.

De mensen komen uit de tijd van de Swifterbantcultuur van zo’n 6000 jaar geleden. Het vandaag opgegraven stoffelijke overschot was waarschijnlijk van een volwassene, vertelt fysisch antropoloog Steffen Baetsen.

Quote

Hij is op z’n rug begraven. Dat kan je zien aan de armen en linker- en rechterdijbeen

Steffen Baetsen

,,Hij is op z’n rug begraven. Dat kan je zien aan de armen en linker- en rechterdijbeen. Die liggen ook nog anatomisch correct, ofwel het ligt er nog zoals het er is neerlegd. Maar de onderste benen, zeg maar het scheenbeen, lagen er een stuk naast. Er is dus iets met dat graf gebeurd, maar of dat door een natuurlijke of menselijke oorzaak komt, weten we nog niet.”

Aandenken

In Nederland zijn tot nu toe vijf vindplaatsen van skeletten uit de Swifterbantcultuur: drie in de Noordoostpolder zoals die bij Swifterbant waar de cultuur naar vernoemd is, eentje bij Zoelen (gemeente Buren in Gelderland) en dus die in Nieuwegein. Al die graven zijn op de een of andere manier verstoord. Baetsen: ,,Het idee is dat deze mensen misschien botten uit het graf haalden als ze verder trokken. Om die als een aandenken aan dierbaren bij zich te hebben.”

De Swifterbantcultuur bevond zich op de overgang van een rondtrekkend naar een agrarisch bestaan op een vaste plek en is daarom een interessante periode voor archeologen om te onderzoeken. Bij Nieuwegein zijn ook een bijzonder sieraad en een stuk maalsteen gevonden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht

poll

'The Mall' is overbodig in het logo van Hoog Catharijne

'The Mall' is overbodig in het logo van Hoog Catharijne

  • Ja (82%)
  • Nee (18%)
1083 stemmen