Volledig scherm
Deshano en Nikki aan het werk. © William Hoogteyling

Deshano (15) en Nikki (14) lopen mee met de politie tijdens Doe Dag in Houten

Plots is er de spoedmelding. Vesten omdoen, handboeien mee en de voortvluchtige man oppakken en in de cel gooien. Vol overgave en met strakke gezichten voeren Deshano van Doorn (15) en Nikki Haasjes (14) de opdracht uit.

De ‘arrestatie’ was de afsluiting van hun ochtendje bij de politie in Houten. ‘Super leuk’, noemt Deshano, derdejaars vmbo’er bij Houtens, wat hij allemaal gezien en gehoord heeft in het bureau aan De Brug. ,,De politie is veel meer dan alleen maar mensen achtervolgen of aanhouden.’’ Recherchewerk en de dierenpolitie zijn hem onder andere opgevallen. ,,Leuk om te zien hoe een dag van een politieagent eruit ziet’’, vult Nikki aan. Zij zit in het tweede jaar van het vmbo Houtens.

Doe Dag

Met het bezoek aan de politie vulden Deshano en Nikki samen met zeven andere tieners het ochtenddeel van hun Doe Dag. Ongeveer 800 leerlingen van Houtens en het Wellantcollege liepen net als het groepje bij de politie een dagje mee bij bedrijven en organisaties. In Houten, maar ook in Soesterberg en Nieuwegein keken ze rond of hielpen ze mee. 

Uiteenlopend van zorgcentrum tot het leger en van tuincentrum tot leasebedrijf. Alles onder de titel Houten on Stage. De bedoeling: leerlingen helpen bij hun keuze van vervolgstudie en het opkrikken van het imago van het vmbo. De Doe Dag was de follow up van het ‘beroepenfeest’ dat op woensdag 27 maart plaatsvond in sporthal The Dome.

Kijken, luisteren, doen

Rosendo Grovell (39), wijkagent in Houten, rept na afloop van de ochtendsessie over een prettige groep leerlingen. ,,Het was natuurlijk even afwachten, maar ze waren leuk. Wij hebben de ochtend ingedeeld met kijken, luisteren en doen. Een voorlichtingsfilm laten zien, een spel gespeeld rondom onze voertuigen en een casus, de arrestatie. En dat laatste deden ze goed’’, zegt hij in de personeelskantine, wijzend naar Deshano en Nikki.

Deshano is blij met het project Houten on Stage. ,,Ik weet nog helemaal niet wat ik wil gaan doen. En dit brengt me misschien op ideeën. En je houdt er een netwerk aan over. Dat kan later in je leven nog belangrijk zijn.’’ Hij en Nikki waren overigens na de politie nog niet klaar: voor de middagsessie van de Doe Dag kozen zij voor Markant, eveneens in Houten. ,,Ik loop mee met de hr-manager’’, zegt Deshano. ,,Ik ben erg nieuwsgierig naar wat die allemaal doet.’’

  1. De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderkamertje in Zuilen
    PREMIUM
    2brothersonthe4thfloor

    De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderka­mer­tje in Zuilen

    Met Never Alone en Dreams bestormden de Utrechtse broertjes Bobby en Martin Boer uit Zuilen 25 jaar geleden wereldwijd de hitlijsten. Het sprookje begon op de vierde verdieping van een portiekflat aan de Boelesteinlaan bij moeder thuis. Daar knutselden Bobby en Martin dag en nacht aan muziek. Plakken en knippen, net zo lang tot het lekker klonk. Een kwart eeuw later worden de 2 Brothers on the 4th Floor, met ruim 20 miljoen verkochte platen, maandelijks nog 500.000 keer via Spotify gedraaid. De act staat weer wekelijks op festivals. ,,Het sprookje gaat door.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht