Deze basisschool zag na de coronacrisis opeens heel andere leerlingen terug op school
Zelfstandige leerlingen en een juf die meer tijd heeft voor individuele kinderen. Op basisschool De Windroos in Wijk bij Duurstede heeft de coronacrisis stiekem veel goeds gebracht.
Juf Marijke Hovenier wist niet wat ze zag toen op 8 mei de eerste leerlingen weer haar klas binnendruppelden. ,,Het waren heel andere kinderen’’, zegt de leerkracht van basisschool De Windroos in Wijk bij Duurstede. ,,Het was ongelooflijk hoe ze zich in twee maanden hadden ontwikkeld. Zo zelfstandig. Ze tonen zelf initiatief en gaan zelf aan de slag. Geweldig om te zien.”
En ook nu nog, sinds deze week alle leerlingen weer samen in de klas zitten, is de verandering volgens haar zichtbaar. ,,Lesgeven is opeens heel anders. Ik probeer ze nu weektaken te geven, die ze dan in hun eigen tempo en in hun eigen volgorde kunnen maken. Alleen de instructies doe ik klassikaal. En ik ben beschikbaar voor vragen. Maar die zijn er een stuk minder dan vroeger.”
Gemotiveerder
Hovenier hoopt dat ze dit ook in de toekomst vol weten te houden. ,,Leerlingen zijn veel gemotiveerder en trotser op het eindresultaat. Omdat het nu veel meer uit henzelf komt, in plaats van dat ik ze bij het handje neem. En voor mij is het fijner dat ik nu veel inhoudelijker kan werken en meer aandacht kan besteden aan individuele leerlingen.”
Is het iets om thuisonderwijs structureler te gaan maken? ,,Bij langdurige ziekte van een leerling of bij lesuitval door een zieke leerkracht, kan het in de toekomst zeker een uitkomst zijn. Maar belangrijke zaken als projectmatig werken kunnen toch echt alleen hier op school.”
Maar het belangrijkste bezwaar tegen thuiswerken is volgens Hovenier toch wel het sociale contact. ,,Samen optrekken in een groep is heel vormend. Kinderen kijken naar elkaar en leren van elkaar. Dat willen we natuurlijk voor geen goud kwijt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
Dijksma mocht jongen (17) geen online gebiedsverbod opleggen, overweegt hoger beroep: ‘Teleurgesteld’
Burgemeester Sharon Dijksma mocht een 17-jarige jongen uit Zeist in 2021 niet verbieden om online een oproep te doen om in opstand te komen tegen het 2G-beleid en het vuurwerkverbod. Dat oordeelt de rechtbank. Dijksma zegt teleurgesteld te zijn in het besluit en overweegt hoger beroep. -
PREMIUMMet Video
Op zoek naar de liefde tussen de Billy boekenkasten: ‘Als het meezit slaap ik vanavond niet in een hotel’
,,Het leek me wel grappig’’, zegt de een. En: ,,Als het meezit, slaap ik vanavond niet in een hotel’’, zegt een ander. Woonwarenhuis Ikea in Utrecht stroomde zaterdagavond vol met honderden singles, hunkerend naar liefde. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
PREMIUMvideo
'Rouwende' weduwe opgepakt na opgenomen bekentenis over moord op haar man
De politie heeft dinsdag een vrouw van 51 uit Cothen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van haar man. In een heimelijk opgenomen geluidsopname geeft ze dat toe, terwijl zij op Facebook openlijk rouwt om haar doodgeschoten man. -
PREMIUM
Geen zin om onkruid te wieden, maar wel lekker willen eten van de moestuin? Het kan in Wijk bij Duurstede
In de Wijkse Moestuin oogsten aandeelhouders hun groente zelf. ,,Mensen zien het als een uitje om naar de tuin te gaan’’, zegt tuinder Bea van Sprakelaar.
-
MET VIDEO
Utrechtse Jean (76) houdt zélf de buurt netjes nu vuilnisophalers al dagen achtereen staken
-
-
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op?
In samenwerking met indebuurt Utrecht