Deze DJ programmeert live muziekalgoritmes tijdens eerste Utrechtse ‘algorave’

VideoDansen op algoritmes die live gecreëerd worden. Aankomende zaterdag gebeurt het tijdens de eerste ‘algorave’ in de Utrechtse Ekko. HKU-masterstudent Timo Hoogland is een van de artiesten die op het podium vanaf zijn computer dansmuziek maakt. „Zie het als een jamsessie, maar dan komt alle muziek uit één computer.”

Volledig scherm
Een scherm vol met codes. Timo Hoogland, masterstudent én docent aan de Hogeschool voor de Kunsten (HKU), zal tijdens de eerste Utrechtse algorave live in de Ekko muziek programmeren. © Foto Ruud Voest

Rijen computercodes vliegen over het computerscherm. Hoogland toetst ‘var melody (0 7 0 12 3)’ in en de melodie van de muziek verandert. Bij het intypen van ‘new sample kick_909’ komt er een bassdrum bij. „Ik denk niet in codes als ik muziek maak, hoor”, zegt hij. „Ik bedenk wat de muziek nodig heeft qua melodie, ritme en effectjes. Ik toets de juiste code in en de computer voert het uit. Deze vorm van communiceren met je computer heet programmeren. Het betekent eigenlijk dat je computertaal spreekt.”

Vóór Hoogland zijn computer gebruikte om muziek te maken, was hij al jaren drummer. Hij studeerde aan een popacademie en leerde tijdens stages hoe muziek in studio’s gemaakt werd. „Maar ik hield altijd al van ‘nerd-dingen’ als wiskunde, puzzelen en rubik’s cubes oplossen. Toen ik erachter kwam dat ik muziek maken kon combineren met programmeren, wist ik waarvoor ik in de wieg was gelegd.” Hoogland studeert nu Master of Music aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en geeft daarnaast programmeerles op de school. 

Live programmeren is spannend

Programmeren is volgens Hoogland interessant omdat je ‘alles kan maken wat je wil’. „Denk aan games, websites, of je eigen software.” Dat laatste doet Hoogland volop. En daar zit gelijk een verschil tussen de ‘gewone’ dj die plaatjes aan elkaar mixt, en de artiest die eigen muzieksoftware ontwikkelt en live op het podium bedenkt hoe de beats moeten klinken. „Ik start pas op het podium met het schrijven van de muziek. Programmeren gebeurde tot nu toe achter de schermen; je zag alleen het eindresultaat. Nu is het programmeren onderdeel van de performance.”

Live programmeren is niet zonder risico’s: Hooglands laptop crasht regelmatig omdat hij codes intoetst die de computer niet aankan. „Maar het leuke aan live coderen is juist dat je, door de samenwerking met de computer, muziekcombinaties ontdekt die je als mens niet zelf bedenkt.”

Eerste algorave van Utrecht

Of het ook een beetje klinkt, muziek uit de computer? „Die vraag krijg ik véél!”, lacht Hoogland. „Het klinkt zeker, maar het is niet zo gelikt als muziek die in een studio is gemaakt. Omschrijf het als rauwe, elektronische, housebeats.”

De kunsten van Hoogland zijn komende zaterdag in club Ekko te beluisteren tijdens de eerste Utrechtse algorave. Het publiek kan via een groot scherm meekijken naar de codes die de artiesten invoeren. In totaal treden er tien artiesten op, uit binnen- en buitenland. Zes van hen zijn verbonden aan de HKU. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht