Deze drie optimisten hebben zin in 2021: ‘Het is de truc om zélf de hoogtepuntjes te creëren’
Na het grijze, grauwe coronajaar 2020 waarin lichtpuntjes amper te vinden waren, is de behoefte aan optimisme en hoop groter dan ooit. Hoe kunnen we positief 2021 in? Drie optimisten aan het woord.
Die man hierboven is Koos Gloudemans. 55 jaar. Loopbaancoach uit Hoevelaken. En niet voor één gat te vangen. Zijn vanwege corona alle nieuwjaarsduiken afgelast? Dan doe je toch je eigen nieuwjaarsduik in een regenton. Gloudemans denkt nou eenmaal graag in mogelijkheden. Een optimistische levenshouding, die hij graag overbrengt op anderen, houdt hem gaande.
,,Het is misschien een beetje persoonlijk, maar eigenlijk heb ik ook een behoorlijk sombere kant. Ik ben het allebei: positief en somber. En dat afwisselend. Juist dat positivisme helpt mij om de sombere kant eronder te houden. Ik heb in mijn leven geleerd de kleine dingen te waarderen en daar hoop en moed uit te halen, want ik heb het behoorlijk lastig gehad in mijn jeugd. Nieuwe ideeën bedenken, altijd een uitweg vinden en daar positieve energie uithalen, dat hoort inmiddels echt bij mij.
We hebben natuurlijk een grijs jaar achter de rug zonder hoogtepunten, met alleen maar maatregelen en richtlijnen over wat allemaal niet meer kan en mag. Ik zie om mij heen dat vooral jongeren dat heel lastig vinden, gewend als ze zijn aan hedonisme en het snel vervullen van hun behoeften. Mijn ouders – ze leven inmiddels niet meer – , die beiden de Tweede Wereldoorlog meemaakten, zouden er veel minder moeite mee hebben om zichzelf in acht te nemen en even een jaar de kiezen stevig op elkaar te zetten.
Hoogtepuntjes
Wat mij betreft is het juist de truc om zélf de hoogtepuntjes en lichtpuntjes te creëren. Dat geeft hoop en nieuwe energie. Door zo open mogelijk naar de wereld te kijken, laat ik me telkens inspireren. Door de KLM-stewardessen bijvoorbeeld, die met behoud van salaris aan de slag gingen als gastvrouw in het door corona overbelaste Antoniusziekenhuis in Nieuwegein.
Als loopbaancoach dacht ik meteen: wat kan ík hier mee? Zo kwam ik op het idee om uit te zoeken of scholen wellicht behoefte hadden aan coronacongiërges. Een soort assistenten die toezicht houden op het naleven van de coronaregels en bijspringen in de klas als docenten vanwege corona uitvallen. Helaas strandde het plan op regelgeving, maar het gaf mij een dot energie om ermee aan de slag te zijn.
Wat mij betreft is het juist de truc om zélf de hoogtepuntjes en lichtpuntjes te creëren. Dat geeft hoop en nieuwe energie
Nog een voorbeeld? Ik regelde dat de jongerencast van de tv-serie Oogappels eindexamenleerlingen in de regio Amersfoort via een videoboodschap feliciteerden. Omdat ze een moeilijke examentijd achter de rug hadden.
Regenwater
Op de drempel van het nieuwe jaar heb ik me op de regenton gestort. Uit klimaatoogpunt in eerste instantie, want regenwater hergebruiken is goed voor het milieu. Bovendien kun je hier in de gemeente Nijkerk regentonnen met subsidie aanschaffen, dus dat stimuleer ik graag. Daarbij gaan de nieuwjaarsduiken niet door en leek het me een leuk idee die koude plons in mijn regenton te ondernemen. Ook heel goed voor de gezondheid. En dat probeer ik nu te promoten. Zodat er meer regentonnen worden verkocht en we met zoveel mogelijk mensen 2021 inluiden met een gezonde duik in de achtertuin.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo kom je als gelovige de kerst door: met een Ik hou van Jezus show, een Bijbelse pubquiz of een digitale nachtmis
Duizenden gelovigen in de regio Amersfoort vieren de geboorte van Jezus deze kerst thuis achter de computer. Geen indrukwekkend ‘Stille Nacht’ vanuit de bankjes, geen kerststal bekijken na afloop van de dienst en ook de collecte gaat digitaal. Om toch het saamhorigheidsgevoel op te zoeken, bedachten kerken creatieve oplossingen. Van de online kerstshow ‘Ik hou van Jezus’ tot een kribbejacht. -
PREMIUM
Dit is waarom personeel Van der Valk Leusden momenteel de hele dag druk is met Veenendaalse fietssloten
Sinds de nieuwe lockdown is het extreem rustig in hotel Van der Valk in Leusden. Dus in plaats van telefoontjes opnemen en gasten in- en uitchecken, worden medewerkers nu ingezet om 3600 fietssloten per week gereed te maken voor slotenmaker AXA uit Veenendaal. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Straat in Vleuten wint 1 miljoen bij Postcode Loterij
Vijftien Vleutenaren zijn in de prijzen gevallen bij de Postcode Loterij. In de straat Kaapse Bossen is namelijk de SuperPostcodePrijs van één miljoen euro gevallen. -
PREMIUMHuis te koop
Het was even slikken, maar Mette zet haar ouderlijk huis in Veenendaal te koop: ‘Zo'n prachtige plek’
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUM
De Bilt houdt 2,1 miljoen over, maar krijgt toch een tik op de vingers van de accountant: dit is waarom
De Bilt houdt dit jaar ruim twee miljoen euro over op de jaarrekening die in de spaarpot kan. Dat is goed nieuws voor de gemeente die nog niet zo lang geleden onder verscherpt toezicht van de provincie dreigde te raken vanwege de financiële situatie. Toch tikt de accountant de gemeente op de vingers. Hoe kan dat? -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB.
In samenwerking met indebuurt Utrecht