Volledig scherm
PREMIUM
Aaron Preyer aan het werk. © Nimeto Utrecht

Deze drie toppers uit regio Utrecht vertegenwoordigen Nederland op het Beroepen-EK

De regio Utrecht is goed vertegenwoordigd op EuroSkills 2018, het Europees kampioenschap voor jonge vakmensen. Daan Weijgertze, Aaron Preyer en Shirley Westerhout gaan strijden voor de Europese titel in hun vakgebied.

Volledig scherm
Daan Weijgertze met zijn bouwwerk. © Privébezit

Samen met nog 31 jonge vakmensen vertegenwoordigt het drietal Nederland tijdens het EK in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Tijdens dit kampioenschap strijden jongeren uit heel Europa om de beste te worden in hun vak. Beroepen als meubelmaker, kok, bloembinder, ICT-beheerder en tegelzetter; in elk vakgebied komt een Nederlandse topper uit.

Zo stuurt het Nederlandse team bij het onderdeel bouwtimmeren (dat complexere werkzaamheden omvat dan de gewone timmerwerkzaamheden) Daan Weijgertze (19) uit Hagestein. ,,Ik heb geen idee wat mij goed maakt”, zegt hij bescheiden. ,,Je moet vreselijk veel inzicht hebben en je moet er natuurlijk zin in hebben, en dat heb ik allebei wel.”

Tijdens zijn opleiding bouwtimmerman viel Weijgertze al op bij de leraren. Zijn school heeft hem daarom gevraagd om mee te doen aan de kwalificaties van het Nederlands Kampioenschap Bouwtimmeren. Hierdoor is hij uiteindelijk Nederlands kampioen geworden en mag hij naar het EK.

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    De nieuwe bibliotheek in Leidsche Rijn gaat vandaag voor het eerst open. Het gebouw op het Brusselplein moet een bruisende ontmoetingsplek worden in het Utrechtse stadsdeel. Het gloednieuwe gebouw bevat niet alleen een veel grotere collectie boeken dan de tijdelijke vestiging in Parkwijk, maar biedt ook ruimte voor workshops, voorstellingen, lezingen of debatten. Het eraan vastliggende café-restaurant Buurten, dat 18 mei opengaat, biedt de bezoekers bovendien de mogelijkheid om van de gang naar de bibliotheek een gezellig uitje te maken. Bezoekers kunnen zeven dagen per week in de nieuwe bibliotheek terecht.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht