Deze sportevenementen in 2018 mag je zeker niet missen

Welke sportevenementen gaat 2018 ons brengen? Dit zijn de hoogtepunten in de Utrechtse sportwereld.

18 maart: Utrecht Science Marathon

Op zondag 18 maart staat de 36ste editie van de Utrecht Science Marathon op het programma. Vanaf het vertrekpunt in De Uithof lopen de deelnemers aan de hele en halve marathon richting het centrum van Utrecht, waarbij ze onder meer onder de Dom doorlopen. Deelnemers die kiezen voor één van de kortere afstanden lopen hun kilometer(s) door het prachtige natuurgebied rond het fort bij Rhijnauwen. Vorig jaar was Paul Zwama de snelste. Bij de vrouwen won de Roemeense Maria Magdalena Veliscu.

Volledig scherm
Paul Zwama won de marathon vorig jaar © Foto Ruud Voest

8 april: Varsity in Houten

De 135e editie van de Varsity is op zondag 8 april. Sinds 1972 is het Amsterdam Rijnkanaal in Houten het decor van de jaarlijkse roeiwedstrijd tussen studentenverenigingen, die in 1878 voor het eerst plaatsvond. Het is daarmee de oudste studentensportwedstrijd van Nederland. De Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus kwam in de 'Oude Vier' liefst 42 keer als eerste over de finish. In de laatste zeven edities won het slechts één keer niet. In 2015 was het Rotterdamse Skadi de snelste, die daarmee voor de negende keer de titel pakte. In 2004 won voor het laatst een andere ploeg dan die uit Amsterdam of Rotterdam: het Utrechtse Orca ging er met de prijs vandoor. Behalve het hoofdnummer zijn er tal van andere aantrekkelijke roeiwedstrijden. Maar eerlijk is eerlijk, ook de aanwezigheid van de 'schijtlollige' studenten aan de boorden van Amsterdam Rijnkanaal maken het jaarlijkse bezoek aan het evenement meer dan de moeite waard.

Volledig scherm
De Varsity vorig jaar © William Hoogteyling

25-26 augustus: Start Tweede en Derde Divisie amateurvoetbal

In het weekend van 25-26 augustus start de voetbalcompetitie in de tweede en derde divisie. Dat de regionale vertegenwoordigers GVVV, DOVO, Hercules, Magreb'90 en De Meern daarbij allemaal aan de aftrap staan, lijkt onwaarschijnlijk. Magreb'90 verkeert niet alleen in degradatienood, de Utrechtse club heeft ook financieel zeer grote zorgen. Het Veenendaalse GVVV (vierde in de tweede divisie) en DOVO (zesde in de derde divisie) hoeven niet naar beneden te kijken, maar dat geldt niet voor Hercules en De Meern. Hercules is twaalfde en moet de neerwaartse spiraal van voor de winterstop zien te doorbreken, terwijl voor nummer zestien De Meern directe degradatie of de play-offs dreigen. Ook zij hebben de punten hard nodig om divisionist te blijven.Ook in 2018 is de start pas eind september

1-2 september: Hoofdklassers beginnen weer met voetballen

In het weekend van 1 en 2 september begint de competitie voor de amateurvoetballers in de hoofdklasse. In hetzelfde weekend staat voor de clubs die in de eerste klasse en lager uitkomen de eerste bekerronde op het programma, die vervolgens in drie achtereenvolgende weekenden wordt afgewerkt. De competitie begint voor deze ploegen op 22 en 23 september. Voorafgaand aan het seizoen worden weer de traditionele toernooien, zoals de Vechtstreek Cup bij FC Breukelen, het Zilveren Dom-toernooi bij VSC en het Ad van Rooijen-toernooi bij DHSC.

Volledig scherm
Een duel tussen Steve Blokland van De Meern (links) duel met Jeffrey Vlug van Hercules © Foto Ruud Voest

7 januari: Sjaak Kasteleintoernooi Olympia (worstelen)

31 maart: Internationaal Paastoernooi 2018 De Halter (worstelen)

7-8 april: 25ste editie DOM-toernooi (schermen)

27 mei: Classico Giro

30 juni-1 juli: Utrechts Wielerweekend met onder meer Ronde van het Wilhelminapark

7 juli: Open water zwemmen Merwedekanaal Vianen

8 juli: Open water zwemmen Lek Culemborg

22 augustus: Veenendaal-Veenendaal Classic (wielrennen)

26 augustus: Ronde van Midden-Nederland (wielrennen)

26 augustus: SuperCup handbal

7 oktober: Singelloop (atletiek)

8-9 december: Utrecht City Bokaal

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht