Volledig scherm
© Foto: indebuurt Utrecht

Deze vijf verkeersboetes voor fietsers in Utrecht zijn niet misselijk

indebuurtStel je voor: je komt uit de kroeg gerold en hebt lekker wat biertjes achter je kiezen. Prima toch, want je bent op de fiets? Ja, dat brakke ding, dus. Bel stuk, lamp kapot, je kent het wel. Het zal je een zorg zijn, je wilt in één rechte lijn naar huis. Maar dat kan je duur komen te staan, want als fietser heb je je ook aan regels te houden, anders volgen verkeersboetes. En die zijn niet misselijk! Dit zijn – volgens het Openbaar Ministerie – de verkeersboetes die je krijgt voor overtredingen waar je je vast al eens schuldig aan hebt gemaakt...

Bob jij of bob ik?

We zeggen met zijn allen wel: ‘ja lekker, doe er nog maar een, ik ben op de fiets’. Maar wist je dat je ook op de fiets niet beschonken mag rijden? Heb je meer dan 0,54 promille alcohol (zo'n twee à drie glazen bier) in je bloed? Dan kun je een boete krijgen van 100 euro. Echt waar. Werk je niet mee aan de alcoholcontrole? Hoppa, 90 euro erbij!

Trrring

Volledig scherm
© Foto: indebuurt Utrecht

Fietsend over de Oudegracht – en ja, dat mag doordeweeks en 's avonds – kom je nog wel eens wat andere weggebruikers tegen. Dan komt een bel wel van pas. Is die stuk? Dan kun je een boete krijgen van 35 euro. Snel eentje aanschaffen dus als die van jou stuk is.

Optelsommetje

Even los van dat we eigenlijk allemaal wel weten dat fietsen in het donker zonder goede verlichting echt levensgevaarlijk is, kan het je ook op behoorlijk wat boetes komen te staan. Voor- of achterlicht stuk: 55 euro. En als je een handhaver treft met een slecht humeur, of jij hebt zelf een grote mond, dan kun je voor de volgende gebreken ook nog een boete krijgen: geen trapperreflectoren: 35 euro, geen wielerreflectoren: 35 euro en is dat rode reflectieding aan de achterkant stuk: 35 euro. Ka-ching! Da’s bij elkaar 160 euro.

Niet daar!

Verboden je fiets te stallen. Als dat bordje er staat – het officiële verkeersbord dus – en je zet hem er wel neer? Dan zou het zomaar kunnen dat je 35 euro moet overmaken aan justitie. Zonde van je geld.

Even geduld

Volledig scherm
© Foto: indebuurt Utrecht

Oké, soms moet je echt heel lang wachten voor een stoplicht en is de verleiding groot om door rood te fietsen, maar wacht je niet op het groene licht, dan kan dat je zomaar 90 euro kosten. Pittig, hè? En linke soep ook nog natuurlijk. Geduld mensen, is een schone zaak.

Dit artikel wordt je aangeboden door indebuurt Utrecht

Lees ook:
Zo bespaar je tientallen euro’s per maand op je energierekening (gesponsord)

Ontdek meer over leuke hotspots, eten, drinken, uitgaan, wonen en winkelen in Utrecht op indebuurt Utrecht.

Bekijk ook:
De leukste vacatures in Utrecht
De beste aanbiedingen in Utrecht

indebuurt

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht