Volledig scherm
Laboranten onderzoeken de bacterie, in een ander ziekenhuis dan het Diak. © Ilse van Driel

Diak controleert patiënten extra na vondst bacterie

Mensen die afgelopen maanden in het Diakonessenziekenhuis hebben gelegen, kunnen in aanmerking komen voor een extra onderzoek. Het ziekenhuis probeert een uitbraak van een darmbacterie te voorkomen, na de vondst van de VRE-bacterie bij ziekenhuispatiënten.

Bij twee patiënten die het ziekenhuis bezochten is de Vancomycine Resistente bacterie aangetroffen. Deze bacterie komt voor in de darmen en is voor gezonde mensen ongevaarlijk en niet ziekmakend. Voor ernstig zieke patiënten kan de bacterie een infectie veroorzaken die moeilijker te behandelen is.

Om een uitbraak te voorkomen zijn preventieve maatregelen nodig. Daarom worden alle patiënten die vanaf 19 juni op de betreffende afdeling hebben gelegen benaderd. Het ziekenhuis vraagt de patiënten mee te werken aan een contactonderzoek. Dat geldt ook voor steekproeven onder patiënten van andere afdelingen, waar de patiënten niet lagen maar mogelijk wel geweest zijn. Verder maakt het ziekenhuis alle ruimten schoon volgens de protocollen die daarvoor gelden.

Dit alles wordt gedaan volgens landelijke afspraken rond een dergelijke uitbraak. ,,Op deze manier kunnen we kunnen onze goede en veilige zorg blijven garanderen”, stelt het ziekenhuis met vestigingen in Utrecht, Doorn en Zeist.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht