Volledig scherm
© Diakonessenhuis

Diakonessenhuis wil personeel niet alleen werven, maar vooral ook behouden

Het Diakonessenhuis in Utrecht zet niet alleen in op het werven van nieuwe mensen om personeelstekorten op te vangen, maar is ook een project gestart om huidige medewerkers te behouden. Dat lijkt succesvol. Aandacht en erkenning voor het werk zijn daarbij de sleutel.

Het project onder oncologisch verpleegkundigen heeft het afgelopen jaar burn-outs helpen voorkomen, zegt Camilla Basart, beleidsadviseur oncologische zorg.

Specialistisch verpleegkundigen moeten, vooral op de oncologische afdelingen, uit speciaal hout gesneden zijn. Zij zijn het aanspreekpunt voor patiënten en hun naasten in vrijwel altijd heftig emotionele omstandigheden. Dat vraagt veel van deze medewerkers zegt Basart. ,,Het is mentaal zwaar de hele dag om te gaan met verdrietige mensen. Je moet empathisch zijn, maar ook professioneel blijven.”

Zichzelf vergeten

Basart: ,,In de zorg lopen veel mensen rond die voor anderen willen zorgen, terwijl ze zichzelf dreigen te vergeten. De patiënt gaat altijd voor. Het verzuim is hier best laag, maar als mensen dan uitvallen, is het vaak meteen langdurig.”

Vorig jaar ontstond de gedachte hier iets aan te doen. Basart benutte hiervoor het contact met het Helen Dowling Instituut in Bilthoven, gespecialiseerd in ondersteuning van mensen met kanker. ,,Daar werken psychologen met wie we samen een traject hebben bedacht. We werken met een buddysysteem en en reflectiemomenten. We hadden hier al wel veel overleg, maar dat ging over patiënten en niet over elkaar. Je kunt pas goed voor anderen zorgen, als je eerst goed voor jezelf zorgt.’'

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht