Volledig scherm
Het college van Bestuur van de Universiteit Utrecht, met Anton Pijpers, tweede van rechts, tijdens een ingelast overleg met de universiteitsraad over de reiskosten. © AD

Dienstauto de deur uit: topman Universiteit Utrecht komt tegenwoordig op de fiets

Universiteitsvoorzitter Anton Pijpers van de Universiteit Utrecht komt met ingang van dit studiejaar met eigen vervoer naar zijn werk. Het leasecontract voor zijn dienstauto is per 1 september opgezegd, de chauffeur heeft ander werk gekregen.

Dat bevestigt een woordvoerder van de universiteit. Taxigebruik blijft overigens wel mogelijk, voegt hij er aan toe. De kosten voor het woon-werkverkeer van Pijpers vorig jaar vanuit Warnsveld veroorzaakten eerder dit jaar ophef. Het gebruik van een dienstauto met chauffeur die hem onder meer dagelijks ophaalde en terugbracht naar zijn woonplaats Warnsveld, leidde tot een kostenpost van 124.000 euro. In mei van dit jaar moest hij zich daarover bij de universiteitsraad verantwoorden.

De onderwijsinspectie die na Kamervragen onderzoek deed naar de declaraties van Pijpers komt tot de conclusie dat zijn uitgaven voor binnenlandse verblijfskosten en de buitenlandse reis- en verblijfskosten ‘doelmatig en voldoende sober’ zijn geweest. Die laatste kwalificatie onthoudt de inspectie aan het woon-werkverkeer van de bestuursvoorzitter, maar gelet op de lopende contracten en eerder gemaakte afspraken was dit vervoer wel doelmatig.

De bestuursvoorzitter woont inmiddels in Utrecht, in de omgeving van de Vogelenbuurt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht