Dierenbelangenorganisaties stappen naar de rechter vanwege afschot Utrechtse reeën
Dierenbelangenorganisaties Animals Rights en Fauna4Life stappen naar de rechter om het afschot van Utrechtse reeën te voorkomen. De provincie gaf vorig jaar toestemming om het hele jaar in de hele provincie reeën af te schieten, vooral voor de verkeersveiligheid. Maar volgens de organisaties zijn er alternatieve maatregelen mogelijk.
,,Afschot voorkomt niet dat overgebleven reeën alsnog wegen oversteken en daarom pleiten wij voor de inzet van alternatieve maatregelen. Onze ingebrachte bezwaren zijn te makkelijk afgedaan”, zeggen de organisaties.
Stabiel
Het aantal reeën in de provincie Utrecht is sinds 2006 stabiel. Per jaar vinden zo’n 300 aanrijdingen plaats. Dat aantal schommelt amper, ondanks dat per jaar gemiddeld 550 reeën worden afgeschoten.
,,Uit cijfers blijkt dat afschot niet heeft gezorgd voor minder aanrijdingen. De provincie moet zich achter de oren krabben en dit beleid herzien in plaats van het stug door te zetten”, zegt Jessica Smit van Animal Rights.
Volgens de organisaties kan een verlaging van 80 naar 60 km/uur voor een sterke afname in aanrijdingen met dieren zorgen. Ook het openhouden van bermen zou een belangrijke maatregel zijn, omdat de kans dan groter is dat reeën en automobilisten elkaar eerder zien. Op de Noordwest-Veluwe leidde dat tot een halvering van het aantal aanrijdingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Van gamba tot grietbana soep: dit zijn de favoriete recepten uit de vrouwengevangenis
Nieuwersluis -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
Heupoperaties levensgevaarlijk voor kwetsbare ouderen: helft patiënten sterft binnen een jaar
Utrecht -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
PREMIUMVIDEO
Waarom Bob stiekem jonge boompjes plant langs de A27: 'Miljard euro voor minuutje tijdwinst, dit gaat te ver’
Een paar honderd boompjes zijn vanmorgen door de actiegroep Amelisweerd niet Geasfalteerd geplant bij boomstronken langs de A27 bij Utrecht. Rijkswaterstaat kapte daar half februari een aantal bomen, maar heel eigenwijs werden er kleine boompjes teruggezet. -
-
-
PREMIUMPokémonbeurs
Alsof een stukje van je kinderlijke ziel afsterft: fans van Pokémon treuren om einde Ash en Pikachu
,,Pikachu, bliksemstraal nu!” Of: ,,Om de wereld voor verder verval te behoeden!” Het zijn kreten die al jarenlang door de woonkamer van Nederlandse gezinnen schallen. Na ruim een kwart eeuw neemt Pokémon deze week op grootse wijze afscheid van zijn bekendste mascottes Ash en Pikachu. Op de grootste Pokémonbeurs van het land is het verdriet voelbaar. ,,Ik ga zo hard huilen bij de laatste aflevering.” -
PREMIUM
Boswachter Luc zorgde wekenlang voor opgejaagd reetje, maar toen sloeg noodlot toe
Het heeft even geduurd voor hij de foto’s die nu in de prijzen zijn gevallen kon bekijken. Toen er vorig jaar plotseling een ree opdook achter zijn huis langs het spoor in Utrecht, bekommerde boswachter Luc Hoogenstein (50) zich meteen om haar. Drie weken lang paste hij op het angstige diertje, en samen met de gemeente Utrecht bedacht hij een reddingsplan. Het leek allemaal goed te komen. Tot het misging.
In samenwerking met indebuurt Utrecht