Volledig scherm
Huub Vermeulen, algemeen directeur van bol.com. © ANP

Directeur Bol.com wil Black Friday eigenlijk het liefst verplaatsen

VideoKoopjesfestijn Black Friday moet in Nederland naar voren worden verplaatst. Dat zegt de directeur van het Utrechtse online-warenhuis bol.com, Huub Vermeulen (55), in een interview met dagblad Trouw. Nu valt Black Friday, dat traditioneel door de Amerikanen eind november wordt gevierd, volgens hem te dicht op het sinterklaasfeest.

Poll

Black Friday is te dicht bij Sinterklaas en zou verplaatst moeten worden

  • Inderdaad (48%)
  • Wat een onzin (52%)
468 stemmen

Vermeulen: “De Amerikaanse feestdag Thanksgiving bepaalt nu wanneer het Black Friday is, namelijk de eerste vrijdag daarna. Dat is een geschikt moment voor de Amerikanen want dan kunnen ze alvast hun kerst-aankopen doen. Maar in Nederland en België is het helemaal niet handig vanwege pakjesavond. Dat die twee dagen zo dicht op elkaar vallen, veroorzaakt ongekende drukte bij webwinkels als bol.com,” aldus Vermeulen. 

Sinterklaas

Volledig scherm
© ANP

Zeker dit jaar valt Black Friday ongelukkig. “Direct na Black Friday komt de maandag voor Sinterklaas, traditioneel voor ons de drukste dag voor pakjesavond”, zegt Vermeulen. Volgens hem kan dat dit weekend problemen opleveren in de logistiek. “Je loopt het risico dat er in de keten van leverancier, magazijn en thuisbezorging vertraging optreedt.”

De oplossing is volgens hem: ‘dat Black Friday in Nederland op een vroegere datum zetten. Dan kunnen de risico’s van een vertraagde bezorging van pakketjes worden vermeden.’ De webwinkel wordt in dat idee gesteund door branchegenoten.

Dit jaar begon bol.com al eerder met kortingen onder de noemer Black Friday, op 22 november. Dat deden concurrenten Mediamarkt en Coolblue ook. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht