Volledig scherm
Directeur Marten Foppen is geschorst © Ruud Voest

Directeur Spoorwegmuseum geschorst na tip klokkenluider

UPDATEEen klokkenluider heeft twee weken geleden het onderzoek in gang gezet naar mogelijke malversaties door directeur Marten Foppen van het Spoorwegmuseum in Utrecht. Dat externe onderzoek is nog niet klaar, maar de eerste bevindingen waren aanleiding voor de Raad van Toezicht hem afgelopen vrijdag met onmiddellijke ingang te schorsen. 

Het vertrouwen is geschaad. Dat zegt Raymond Salet, woordvoerder van de Raad van Toezicht van het museum. Daarin hebben voormalig financieel topman Engelhardt Robbe van NS en ProRail-directeur Pier Eringa zitting.

Foppen zou feest hebben gevierd op kosten van het museum en opdrachten hebben vergeven aan zijn echtgenote, dat maakte althans de pretparkenwebsite Looopings.nl afgelopen weekeinde bekend. De vrouw van Foppen heeft een onlinemarketingbureau en een wijnhandel. 

Volgens RTV Utrecht zou Foppen met de inkoop van wijn in de fout zijn gegaan. Het Spoorwegmuseum zet de laatste jaren in toenemende mate in op alternatieve activiteiten zoals het onderdak bieden aan feesten, congressen en partijen en bijbehorende catering.

Salet wil niet ingaan op suggesties die in de media circuleren of de bedragen die daarmee gemoeid zijn. ,,Er gaan de wildste geruchten, maar wij wachten de uitkomsten van het onderzoek af. Ik verwacht dat dat niet lang hoeft te duren, eerder weken dan maanden.''

Ontslag

Volgens Salet ligt een juridische procedure over ontslag in het verschiet, omdat wel duidelijk lijkt dat de Raad van Toezicht niet met Foppen verder wil. Er is geen aangifte gedaan bij de politie, maar Salet sluit niet uit dat dat later alsnog gebeurt. het openbaar ministerie bevestigt dat daar in elk geval geen aangifte tegen Foppen is binnengekomen.

Plaatsvervangend directeur van het Spoorwegmuseum Paul van der Sijs neemt tot 1 mei de honneurs waar. Dan vertrekt hij om leiding te geven aan het Marinemuseum in Den Helder. De Raad van Toezicht hoopt voor die tijd een interim-directeur aan te stellen.

Verbazing

Bij het Spoorwegmuseum werken 120 mensen, verdeeld over 60 arbeidsplaatsen. Velen zijn oproepkrachten die alleen worden ingezet op drukke dagen of bij evenementen. Zij werden afgelopen vrijdag op de hoogte gebracht van de schorsing van hun directeur. Daarop is volgens medewerkers met verbazing gereageerd.

Foppen zou over een week, op 20 april precies twee jaar de leiding hebben over het Spoorwegmuseum. Bij zijn voormalige werkgever, het Dolfinarium in Harderwijk is evenzeer met verbazing op het nieuws rond hun oud-directeur gereageerd.

Marten Foppen was noch telefonisch noch thuis in Ermelo bereikbaar voor een reactie.

Reageren? Stuur dan een mail naar un.reageren@ad.nl.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht