Dirk (12) uit Lunetten staat met foto van een dode jan-van-gent in finale van de WWF Photo Award

VideoGeen foto van giraffes, olifanten, krokodillen of springende dolfijnen, maar van een dode jan-van-gent. Met dit beeld maakt de 12-jarige Dirk Hoogenstein kans om de WWF Photo Award te winnen. Al vier jaar op rij staat de wildlife fotograaf uit het Utrechtse Lunetten in de finale van de internationale fotowedstrijd. 

Samen met zijn vader Luc Hoogenstein, bioloog en natuurfotograaf, ging Dirk trekvogels spotten op het Duitse eiland Helgoland. Op dit eiland komen volgens de jonge finalist jaarlijks honderden trekvogels. Hier konden ze veel opnames maken van allerlei verschillende trekvogels, en misschien wel hele zeldzame, zegt hij. Toen ze bij de jan-van-gentkolonie aankwamen, wist Dirk meteen wat hij wilde fotograferen. Aan een rots hing een dode jan-van-gent, verstrikt in een visnet. 

Plastic soep

De jonge fotograaf wist dat de plastic soep een actueel en maatschappelijk probleem is en pakte daarom gelijk zijn camera. Al was dit kiekje niet zo een-twee-drie gemaakt. ,,Het waaide die dag zo hard dat Dirk mij als statief gebruikte”, zegt Luc Hoogenstein, de vader van Dirk. ,,Het was een heel gedoe om de foto te maken.” Ruim een uur, verspreid over twee dagen, hebben de vogelspotters erover gedaan om de foto te maken. Maar uiteindelijk is het toch gelukt.

Quote

Het was een heel gedoe om de foto te maken

Luc Hoogenstein
Volledig scherm
Een dode jan-van-gent, verstikt door visnetten. Oorzaak: de plastic soep. © Luc Hoogenstein

Het doel van Dirk is om te laten zien dat plastic in de zeeën een groot probleem is. ,,Ik dacht: als ik deze foto maak, kan ik laten zien dat de hoeveelheid echt een groot probleem is’’, zegt Dirk. Al het oranje en blauw op de afbeelding zijn plastic visnetten. Hierin is de vogel vast komen te zitten en hij kon niet meer ontsnappen. Een gebeurtenis die volgens de jonge fotograaf dagelijks bij dieren voorkomt. 

Foto met verhaal

Ondanks dat beide ouders van Dirk biologen zijn, bedenkt hij de onderwerpen van zijn werk zelf. Natuurlijk heeft hij veel tips gekregen van zijn vader, maar de jonge fotograaf weet zelf hoe hij de natuur moet vastleggen. Dirk denkt dat hij dit jaar meer kans maakt om de WWF Photo Award te winnen. ,,Dit keer heb ik een foto met een echt verhaal”, zegt hij. 

De Photo Award van het Wereld Natuurfonds is een wedstrijd waar iedereen zich voor kan inschrijven. Elk jaar zenden honderden deelnemers uit binnen- en buitenland hun beste natuur- en wildlife foto’s op. De jury selecteert de beste foto’s waarop het publiek vervolgens kan stemmen. 9 december wordt bekendgemaakt of de jan-van-gent van Dirk gewonnen heeft.

Volledig scherm
Dirk Hoogenstein uit Lunetten, Utrecht, staat voor de vierde keer in de finale van de WNF Photo Award. © Moreno Le Loux

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht