Dirk stralend middelpunt bij première documentaire KUYT

VideoVoetbalicoon Dirk Kuyt en zijn gezin waren donderdagavond aanwezig bij de première van de documentaire KUYT, op het Nederlands Film Festival in Utrecht. In deze documentaire, die werd vertoond in de Stadsschouwburg, wordt de oud-Feyenoorder gevolgd in het jaar dat zijn ploeg Feyenoord landskampioen werd.

Documentairemaker Deborah van Dam kreeg voor de opnames exclusief toegang tot de 'inner circle' van Kuyt en filmde de profvoetballer en zijn gezin het afgelopen voetbalseizoen. De documentaire is een klassiek heldenverhaal: De Katwijker heeft bij Feyenoord slechts één doel voor ogen: 'zijn' club landskampioen maken. Hij worstelt met prestatiedruk, maar ook met zijn trainer. Van Dam filmde de voetballer tijdens de wedstrijden, tijdens de invalbeurten en tijdens de uren op de reservebank. 

‘Toen ik werd benaderd door Deborah van Dam met de vraag of ze mij een half jaar mocht volgen, heb ik wel even getwijfeld. Een letterlijk kijkje in mijn keuken vraagt natuurlijk nogal wat van mij en mijn gezin. Maar de klik tussen ons was er eigenlijk al vanaf het begin. En achteraf is 2017 ook nog eens het meest bewogen jaar uit mijn carrière’, vertelde Dirk Kuyt over de beweegreden om mee te doen aan de docufilm. 

Quote

Toen ik werd benaderd door Deborah van Dam met de vraag of ze mij een half jaar mocht volgen, heb ik wel even getwijfeld.

Dirk Kuyt

Kampioenschap

Kuyt verlengde in 2016 tot ieders verbazing zijn contract bij Feyenoord. Het seizoen 2016-2017 werd het jaar van z'n leven. Met een hattrick schoot hij zijn club Feyenoord op de laatste competitiedag naar het eerste kampioenschap in 18 jaar. De documentaire is geselecteerd voor het Gouden Kalf in de categorie Korte Documentaire.
 
KUYT is op zondag 15 oktober te zien bij de NPO. 

De 37e editie van het Nederlands Film Festival vindt plaats van woensdag 20 t/m vrijdag 29 september.

Volledig scherm
© ANP
Dirk Kuyt.
Volledig scherm
Dirk Kuyt. © ANP
De familie Kuijt op de loper bij de Utrechtse Stadsschouwburg voor aanvang van de premiere van Kuyt.
Volledig scherm
De familie Kuijt op de loper bij de Utrechtse Stadsschouwburg voor aanvang van de premiere van Kuyt. © ANP
Oud-voetballer Dirk Kuyt op de loper bij de Utrechtse Stadsschouwburg voor aanvang van de première van KUYT.
Volledig scherm
Oud-voetballer Dirk Kuyt op de loper bij de Utrechtse Stadsschouwburg voor aanvang van de première van KUYT. © ANP
  1. ‘Machogedrag islamitische cultuur zorgt voor verkeersproblemen op Utrechtse Kanaalstraat’
    PREMIUM

    ‘Machoge­drag islamiti­sche cultuur zorgt voor verkeers­pro­ble­men op Utrechtse Kanaal­straat’

    De verkeersproblemen rond de Kanaalstraat in de Utrechtse wijk Lombok zijn grotendeels toe te rekenen aan het machogedrag van jonge mannen met een niet-westerse migratieachtergrond. Dat stellen drie wijkexperts in een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Utrecht is uitgevoerd. Het college van b en w, dat hiervan op de hoogte is gesteld, benadrukt juist dat óók uit het onderzoek blijkt dat bewoners de verkeersveiligheid in de wijk een ‘kleine voldoende’ geven.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht