Volledig scherm
Ontwerp van busterminal Utrecht Leidsche Rijn Centrum. © Annebregje Snijders architect / Ciiid

Dit is de nieuwe busterminal van Leidsche Rijn Centrum

De nieuwe busterminal in Leidsche Rijn Centrum die eind dit jaar opent, krijgt een bijzondere aanblik. Reizigers houden het droog door een dak van tien kelken van pvc-doek.

Het busstation komt naast het NS-station, op de overkapping van de snelweg A2. Die plek stelt bijzondere eisen aan de constructie: het gewicht moet laag zijn om het tunneldak niet te beschadigen.

Architect Annebregje Snijders wilde gebruikmaken van de grote ruimte boven de snelweg om een iconische constructie te ontwerpen. „Ik ben altijd op zoek naar gebouwen die iets teweegbrengen. Er is al zoveel business as usual.”

Volledig scherm
Ontwerp van busterminal Utrecht Leidsche Rijn Centrum. © Annebregje Snijders architect / Ciiid

Kathedraal

In opdracht van de gemeente Utrecht ontwierp ze een constructie van stalen kolommen waarop evenveel hoge kelken rusten. De kelken zijn uitgevoerd in pvc-doek en leiden het regenwater via de kolommen weg. „Hierdoor ontstaat het beeld van een kathedraal”, zegt Snijders. „Het is een klassieke gedachte, die verwerkt is in een constructie van de huidige tijd.” Ze heeft veel aandacht besteed aan details van de kolommen, net als vroeger bij kathedralen gebeurde.

Even verderop staan op het Berlijnplein de historische perronkappen van Utrecht CS. Ook dat is een bouwwerk met een toegevoegde waarde voor de openbare ruimte, vindt Snijders.

Het busstation, dat eind dit jaar klaar zal zijn, creëert een snelle overstap tussen bus en trein. Door de komst van een busbaan over de Vleutensebaan is er een directe verbinding tussen het centrum van Utrecht en Leidsche Rijn Centrum. 

In de omgeving staan meer gebouwen van de hand van Snijders. Ze ontwerpt het dienstgebouw boven de Stadsbaantunnel en de stemvorkbrug voor fietsers tussen de woonwijk Grauwaart en Leidsche Rijn Centrum.

Volledig scherm
Het stedenbouwkundig plan van Leidsche Rijn Centrum van Jo Coenen Architects & Urbanists. © JCAU

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht