Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Rob Engelaar

Dit jaar hopelijk minder overlast: gemeente Zeist bestrijdt eikenprocessierups preventief

Halverwege april start de gemeente Zeist met het preventief behandelen van eikenbomen om overlast van de eikenprocessierups later dit jaar te beperken. Afgelopen jaar zorgden de brandharen van de rupssoort bij veel mensen voor klachten bij aanraking van de huid.

De bomen worden preventief behandeld met Xentari, een biologisch bestrijdingsmiddel. Vorig jaar zorgde deze bestrijdingsmethode voor een positief effect: er waren minder nesten en de aanwezige nesten waren kleiner dan normaal. Dit jaar wordt de aanpak uitgebreid en worden er zeven plekken behandeld in plaats van vier. Omdat het bestrijdingsmiddel schadelijk is voor meerdere rupssoorten, worden plekken waar kwetsbare vlindersoorten leven vermeden.

Natuurlijke vijanden

In de strijd tegen de eikenprocessierups zet de gemeente dit jaar ook in op natuurlijke vijanden. Door mezen, gaasvliegen en andere insecten aan te trekken, hoopt de gemeente de overlast te verminderen. De soorten worden aangetrokken door bloemrijke bermen en door de plaatsing van 125 nestkasten waar mezen in kunnen verblijven.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht