Volledig scherm
De brandweer rukt met meer voertuigen uit © iStock/Thinkstock

Dit moet je weten over code oranje in bos-en natuurgebieden

UpdateHet is kurkdroog in onze regio. Vanaf vandaag geldt code oranje in de provincie Utrecht. Marcel Geluk van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) legt uit wat dat in de praktijk betekent, in algemene zin en meer specifiek voor zijn regio. 'Barbecueën kan nog wel.' 

Quote

Blijf ook vooral genieten van de natuur, maar ga er wel met respect mee om

Code oranje, wegblijven uit het bos?
,,Integendeel. Blijf ook vooral genieten van de natuur, maar ga er wel met respect mee om. Ik blijf zeggen: een natuurbrand ontstaat nooit vanzelf. Gooi dus je sigarettenpeuk niet achteloos weg. Doe dat overigens nooit in een natuurgebied. Parkeer je auto ook niet in het hoge gras. De katalysator onder de auto wordt erg heet en kan het gras laten ontbranden.”

Wat betekent 'code oranje' eigenlijk?
,,Het betekent vooral dat de brandweer bij een melding van een natuur- of bosbrand met meer voertuigen uitrukt. Bij code oranje gaan standaard meerdere voertuigen en een container met extra water mee. Het heeft te maken met de droogte van het gebied en de kans op snelle uitbreiding van een brand. Bij code groen kan worden volstaan met één voertuig, omdat het gebied veel minder droog is en de kans op snelle uitbreiding van de brand veel kleiner. Bij code rood gaan standaard vier voertuigen en een watercontainer naar de brand.”

Volledig scherm
Een vliegtuig met een piloot van Special Air Services vliegt boven het gebied met een waarnemer van de Veiligheidsregio Utrecht. © ANP

Over Charlie wordt ook gesproken. Wat is dat?
,,Charlie is de naam voor de Utrechtse Heuvelrug. Een vliegtuig met een piloot van Special Air Services vliegt boven het gebied met een waarnemer van de Veiligheidsregio Utrecht. Er zijn 40 brandweermensen opgeleid tot waarnemer, brandweermensen van posten waar speciale voertuigen voor de bestrijding van bos- en natuurbranden zijn gestationeerd. Zelf coördineer ik de inzet van de waarnemers en ben ik ook opgeleid tot waarnemer. De waarnemers staan vanuit de lucht in direct contact met de brandweerwagens op de grond.”

Wat doet een waarnemer?
,,
Je kijkt uit over de Utrechtse Heuvelrug. Je hebt een fantastisch uitzicht over het gebied. Je let als waarnemer vooral op rookpluimen natuurlijk, maar ook op verdachte situaties. Personen in het bos bijvoorbeeld. We hadden recent nog een brand bij landgoed Beerschoten. De brand werd ontdekt door een vliegende waarnemer. Die heeft snel brandweerwagens naar de juiste plek kunnen dirigeren. Dat is ook een belangrijke taak: de voertuigen zo snel mogelijk naar de brand loodsen.

Staan er nog transportbedrijven paraat met tankwagens vol water?
,,Dat was ooit zo. Tot 2009 vroegen we transportbedrijven inderdaad om assistentie in droge tijden. Nu heeft de brandweer voldoende waterpunten in de natuurgebieden om zelf water op te pompen. Binnen een straal van 1.000 meter is altijd een put te vinden. Soms wordt er vanaf een diepte van 70 meter grondwater opgepompt. Dat moeten dan flinke pompen zijn. We kunnen 120 kubieke meter water per uur oppompen. Dat komt neer op 2.000 liter water per minuut.”

Zijn er speciale voertuigen?
,,Naast de speciale bosbrandbestrijdingsvoertuigen met vierwielaandrijving hebben we in Leusden en in Zeist een container staan met daarin 12.000 liter water. Die gaan nu al mee bij een melding van een natuurbrand om altijd voldoende water bij de hand te hebben.”

Volledig scherm
Marcel Geluk van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). © Koen Laureij

Kampvuur op de camping, mag dat nu nog?
,,Wij kunnen als VRU geen beperkingen opleggen. De gemeenten kunnen dat wel. Die hebben nu alle verloven om open vuur op een camping te mogen stoken 
ingetrokken. Barbecueën kan nog wel. Je ziet steeds meer dat er op gas wordt gebarbecued. Ook barbecueën in de eigen – bosrijke – achtertuin hoeft geen probleem te zijn, als het maar met verstand gebeurt. Een overhangende eik zal met deze droogte minder snel vlam vatten dan een fijnspar.”

Kan bosbrand ontstaan door een weggegooid stuk glas?
,,Ik ga niet zeggen dat het niet kan, maar in de 25 jaar dat ik bij de brandweer werk heb ik het zelden meegemaakt. We zijn eerder beducht op brand door droge bliksem. Dat is een blikseminslag zonder dat het regent. Dat komt vaker voor.”

Hoe zit het bij code rood?
,,
Ook dan sluiten we geen gebieden af. We zullen gewoon nog alerter reageren op een melding en er meteen veel voertuigen op af sturen.”

Volledig scherm
Eind mei moest de brandweer in actie komen bij een bosbrand in Twente © ANP

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht