Dit vinden mensen van de nieuwe singel vanuit Hoog Catharijne

VideoHet uitgraven van de nieuwe singel die Utrecht weer in 2020 gaat omsingelen, vordert gestaag. Vanuit Hoog Catharijne zijn de werkzaamheden goed te volgen. Veel dagjesmensen stoppen even en nemen een kijkje: ‘Het ziet er elke keer weer anders uit.’

Volledig scherm
De bouw roept vragen op bij de nieuwsgierige Thomas Gruter uit Utrecht. © Ruud Voest

Vanmiddag zijn drie graafmachines druk bezig met het uitgraven van de toekomstige stadsgracht. In de Zuidpassage van Hoog Catharijne zijn de werkzaamheden door de grote ramen op de voet te volgen. Vanaf de loopbrug aanschouwt Utrechter Henny Lievers het werk aandachtig. Hij vertelt dat hij zich deze plek in de jaren 70 nog kan herinneren toen de Catharijnesingel er al lag en vervolgens werd gedempt.

De Catharijnebaan, een korte stadsautoweg, kwam in de plaats. Lievers noemt die weg ‘een verschrikking voor de stad’. Tot maart 2010 liep de weg langs Hoog Catharijne en maakt het nu weer plaats voor water. ,,Het wordt nu een fraai geheel. Modern en oud passen goed bij elkaar. Ik vind het heel mooi”, zegt Lievers.

Mooie terrasjes

Ook niet-Utrechters volgen de terugkeer van de stadsgracht op de voet. Naast een Italiaan, een Fransman en een Engelsman bekijkt ook René van Hunsel uit het Brabantse Budel het bouwwerk. ,,Het gaat mooi worden, die singel. De voorkant is al mooi, de achterkant gaat het nog worden.” Hij hoopt daar mooie terrasjes te zien. Van Hunsel komt eens in de drie à vier maanden in Utrecht en ziet de stad veranderen. ,,De bouw van de singel vind ik leuk om te volgen: het ziet er elke keer anders uit.”

Maar de bouw roept ook vragen op bij de nieuwsgierige Thomas Gruter uit Utrecht. Hij komt één keer in de week langs om het bouwproces te volgen. Er gaan rondvaartboten dobberen in de Catharijnesingel, maar Gruter betwijfelt of dat kan. ,,Ik zat net te kijken naar de ruimte onder Hoog Catharijne. Dat lijkt zo laag.” Hij ziet de stadsgracht graag tegemoet met terrasjes, net als aan de kant van TivoliVredenburg: ,,Het is schitterend dat de singel weer in zijn oude glorie wordt hersteld.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht