Volledig scherm
© Angeliek de Jonge

Dit WK kijk ik beurtelings naar de bal en naar het kapsel van Shanice van de Sanden

Column, week 24Iedere week beschouwt verslaggever Maarten Venderbosch het nieuws van de voorbije dagen vanuit een persoonlijke blik.

De Heer Frederikstraat in IJsselstein heeft weer een oranje dak. Woensdagavond heeft de buurt de vlaggetjes opgehangen. Ze wapperen verwachtingsvol in de wind.

In dit smalle straatje, waar ook één boekentas aan een vlaggenstok hangt, groeide Shanice van de Sanden op. Twee jaar geleden had ik nog nooit van haar gehoord. Maar inmiddels weten we allemaal dat ze hier als meisje de krant bezorgde, dat ze op straat met de jongens voetbalde, dat ze komt uit een gezin met zes kinderen en drie vaders, dat ze alles ‘gaaf’ vindt, dat ze vermoedelijk nog steeds vrijgezel is, dat ze houdt van make-up en stoere kleren, maar dat ze niet graag loopt in jurkjes en rokjes. 

Shanice wil gewoon lekker zichzelf zijn.

Haar moeder woont hier nog. Twee jaar geleden liep ik er ook al eens, nadat ‘snelle Sjaan’ in Utrecht de openingstreffer had gemaakt tijdens het EK vrouwenvoetbal. Net als toen werd er ook nu niet open gedaan, maar een buurvrouw wist te vertellen wat ik zelf ook al had bedacht: Heer Frederik is apetrots op Shanice, hier kan zij niet kapot.

Ik zat met één dingetje: haar kapsel. Die panterdracht. Wat dáárvan te vinden? Want bij mij thuis worden voetballers met aanstellerige kapsels voor irritant en arrogant versleten, Ronaldo voorop. Aandachttrekkerij door verwende voetbalgastjes. Maar Sjaan is niet arrogant. Sjaan is ook niet irritant. Sjaan is heel gewoon en sympathiek.

Shanice wil gewoon lekker zichzelf zijn.
Volledig scherm
Shanice wil gewoon lekker zichzelf zijn. © BSR Agency

Op weg terug naar huis, reed ik in Nieuwegein langs de Weverstedehof. Daar werkt Hainie Thijm, de haarkunstenaar die Shanice haar inmiddels veelbesproken kapsel heeft aangemeten. Omdat hij wel meer voetballers knipt, ben ik het hem gaan vragen: vanwaar toch die malle haarfratsen? 

Dat is, vat ik even samen, omdat voetballers stérren zijn. Hun hoofd is op tv. Je wilt er niet als een zwerver bij lopen als je scoort. Voetballers voelen zich beter met een goed kapsel. Geeft hun karakter benen. Wees jezelf, kortom. Wat kan daar mis mee zijn? 

Niks, natuurlijk.

Hainie Thijm knipt haarscherp je karakter in je kapsel. ,,En dat kan ik óók doen bij jou.″

Aan het resultaat - doorzoncoupe vooroordeel - wil ik maar liever niet denken, maar ik heb toegezegd mijn eerstvolgende knipbeurt door hem te laten doen. Wat het WK betreft, doe ik wat Hainie Thijm ook doet: beurtelings kijken naar de bal en naar het panterkapsel van Shanice van de Sanden. Omdat je op karakter heel goed wereldkampioen kunt worden. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht