Actievoerders houden zich voor dood onder het bollendak.
Volledig scherm
Actievoerders houden zich voor dood onder het bollendak. © Diane Hoekstra

‘Dode’ activisten onder bollendak vragen aandacht voor grote klimaatmars in Utrecht

Klimaatactivisten hebben vanmiddag opnieuw een zogenoemde ‘die-in’ gehouden onder het bollendak bij Utrecht CS. De organiserende actiegroep Extinction Rebellion wil aandacht vragen voor een grote klimaatmars die volgende week zaterdag in Utrecht wordt gehouden.

Sinds 13.00 uur vanmiddag ligt een groep van zo’n 15 klimaatactivisten ‘dood’ op het stationsplein om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. Door deze actie, die veel aandacht trekt van het winkelend publiek, willen de actievoerders laten zien dat ze zich alvast voorbereiden op het ergste.

Om hun eisen ook rechtstreeks bij de gemeente aan te kondigen, organiseert de club volgende week zaterdag een grote klimaatmars. ,,We vertrekken vanaf het Jaarbeursplein, via het Vredenburg naar het oude stadhuis in de binnenstad,’’ zegt Jesse Oberdorf. ,,We hebben ook lokale politici uitgenodigd.’’

Krachtig signaal 

Doel is om te zorgen dat Utrecht de ‘klimaatnoodtoestand’ uitroept in navolging van diverse landen en steden wereldwijd. De gemeenteraad in Amsterdam heeft dit vorige week ook gedaan. En de paus heeft zich daar afgelopen week bij aangesloten. Landen als Canada, het Verenigd Koninkrijk en Ierland spraken zich al eerder uit. 

Afgelopen donderdag liet ook de PvdD in de gemeenteraad weten dat Utrecht ‘een krachtig signaal’ zou moeten afgeven en zich ‘maximaal moet inspannen’ om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken. Op 11 juli wordt er over een motie van de PvdD om de noodtoestand af te kondigen gestemd in de gemeenteraad.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht