Kim van der Wielen bij haar beschadigde auto.
Volledig scherm
Kim van der Wielen bij haar beschadigde auto. © William Hoogteyling

Dollartekens en boze smileys in lak auto’s gekrast in Veenendaal. 'Wie doet nou zoiets?’

De Veenendaalse Kim van der Wielen is boos. Voor de tweede keer in nog geen jaar tijd is haar auto bekrast met een scherp voorwerp. Bovendien heeft de dader een barst in haar voorruit geslagen. Ze is niet de enige, want in haar buurt zijn meer, vaak duurdere auto’s bewerkt. Dollartekens en boze smileys zijn in de lak gekerfd.

Van der Wielen kan er met haar hoofd niet bij dat mensen auto’s willen bekrassen. ,,Word je op een ochtend wakker, zit je auto onder de krassen. Ik werk er keihard voor om die auto te kunnen betalen. Ik was er trots op. Ik krijg de ergste gedachten om iemand iets aan te doen, terwijl ik helemaal niet zo ben.’’

Het is niet de eerste keer. ,,In de zomer is het ook al gebeurd’’, zegt de 20-jarige Veenendaalse. ,,Toen had ik een schade van 1200 euro, maar was de kras groter. Dat kon ik niet betalen. Het is toen ook iets minder goed gemaakt. Nu laat ik het zitten. Ook ik mijn voorruit zit nu een barst, net als bij mijn buurvrouw. Ik laat het wel maken als ik de auto ga verkopen. Vorig jaar dacht ik nog: het zal me niet nog een keer gebeuren. Dus wel. Heel zuur. Wie doet er nu zoiets?’’

Dure auto’s

Van der Wielen kent meer gevallen van vernieling aan auto’s. Ze telde er snel tien/elf in haar wijk in Dragonder. ,,Ik ga ervan uit dat dezelfde mensen het gedaan hebben. Waarschijnlijk in een groepje. In een straat verderop zijn de vernielingen groter. Daar zijn dollartekens  en boze smileys in de lak gekrast. Het lijken bijna allemaal dure auto’s. Alsof iemand jaloers is op mensen met grotere auto’s. Ik weet het anders ook niet.”

Normaal gesproken staat de auto van Van der Wielen op de oprit, maar die nacht net niet. ,,Mijn vader moest wat eerder weg en daarom had ik de auto langs de stoep gezet. Het zal toch wel goed gaan. Helaas. We hebben inmiddels een camera aangeschaft. Ik heb aangifte gedaan, mijn buurvrouw ook. Ik weet niet wat de politie kan doen.”

Niet zo lang geleden was er een ‘krasser’ actief in Veenendaal-Oost. Dat was eind januari. De politie heeft toen toegezegd vaker te surveilleren. Dat leek effect te hebben.

Zeker tien auto’s zijn bekrast in Veenendaal.
Volledig scherm
Zeker tien auto’s zijn bekrast in Veenendaal. © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht