Volledig scherm
Ook ’s nachts blijft het carillon spelen © Pim Ras

Domcarillon blijft spelen in de nacht

De carillonklokken van de Utrechtse Domtoren blijven zoals altijd ook ’s nachts hun wijsje spelen. Een ruime meerderheid in de Utrechtse politiek voelt er niets voor het klokkenspel het zwijgen op te leggen in de nachtelijke uren. Dat bleek donderdagavond tijdens een commissievergadering.

De Utrechtse politiek steunt daarmee burgemeester en wethouders. Op grond van de huidige gemeentelijke verordening produceren de klokken te veel decibellen, en luiden ze daarmee feitelijk illegaal. Volgens het Utrechts stadsbestuur is hier echter sprake van een ‘foutje’, omdat het carillon niet bedoeld was onder deze bepaling te vallen. 

Herstellen

Volledig scherm
Peter Oostveen (l) en Onno Nugteren ondervinden overlast van het nachtelijk geluid van de Domtoren © Marnix Schmidt

Die fout wil het college herstellen, door het artikel te schrappen dat de ‘onversterkte muziek’ van de Domtoren onwettelijk maakt. Dit voornemen kan nu rekenen op steun van de gemeenteraad.

Dat is een streep door de rekening van Utrechters Peter Oostveen en Onno Nugteren, die zeggen elke nacht uit hun slaap te worden gehouden door de beierende klokken. Zij wonen zo’n beetje onder de klokken, namelijk aan de Korte Nieuwstraat. Met hun klacht brachten zij een discussie in de stad op gang: moet het niet mogelijk zijn de klokken in nachtelijke uren tot bedaren te brengen, zodat mensen die er last van hebben zonder oordoppen kunnen slapen? Maar dat gaat dus niet gebeuren. Belangrijke overweging daarbij is - behalve eeuwenoude traditie en cultuurhistorische trots - ook het feit dat het technisch niet wenselijk is klok en speeltrommel ‘s nachts stil te zetten. Dat is ook reden waarom het carillon al sinds 1590 24 uur per dag doorspeelt, een gegeven dat volgens B en W ‘zeer uniek’ is te noemen.

Volledig scherm
Het carillon was afgelopen week kapot en is weer gerepareerd © Koen Laureij

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit jouw regio? Schrijf je hier in.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht