Steigers bovenop de Dom.
Volledig scherm
Steigers bovenop de Dom. © Koen Laureij

Domtoren minder goed bezocht sinds start restauratie

De bezoekersaantallen van de Domtoren in Utrecht zijn sinds het begin van de restauratie teruggelopen. Dat zou deels komen doordat bezoekers en toeristen soms denken dat het icoon van Utrecht niet toegankelijk is tijdens de restauratie.

Vorig jaar bezochten zo’n 84.000 toeristen de toren. Dat zijn 14.000 bezoekers minder dan in 2017. In 2016 stond de teller op 86.000. De bezoekersaantallen van de eerste helft van 2019 zijn nog niet bekend. Volgens Sebastiaan Weijmans van Utrecht Marketing zijn de bezoekersaantallen gedaald sinds de bouw van de steigers. „De meeste mensen weten wel dat de Domtoren wordt gerestaureerd, die steigers zijn natuurlijk niet te missen.” 

Maar volgens Weijmans is dat niet dé reden van de teruglopende bezoekersaantallen. „Helaas denken sommigen door de steigers dat ze niet naar binnen kunnen”, zegt Weijmans. „Dat kan wel”, benadrukt hij. Door activiteiten te blijven organiseren, hoopt Weijmans dat mensen zich realiseren dat de Domtoren gedurende de restauratie wel degelijk open is voor bezoekers.

Veel telefoontjes met vragen of de toren wel of niet toegankelijk is voor bezoekers krijgen ze niet bij de Domtoren. „Wel staan mensen nu vaker dan eerst aan de balie om te vragen of ze nog wel naar binnen kunnen”, zegt Weijmans.

Publiekstrekker

De meeste buitenlandse toeristen reageren onverschillig op de ingepakte Domtoren. Hillary Ryan en haar man komen uit Australië en hebben Utrecht als hun verblijfplaats gekozen voor hun vakantie. Zij wisten niet dat de Domtoren de komende vijf jaar wordt gerestaureerd. „Het is jammer, maar die steigers zien er wel indrukwekkend uit. Gelukkig konden we nog naar binnen. Dat was echt prachtig en wát een uitzicht, aldus Ryan. De meeste Nederlandse bezoekers zijn goed geïnformeerd over de restauratie. „Ja, ik wist dat de Dom in de steigers staat, maar ik vond het toch nog wel een bezoekje waard”, zegt Paulien Dekker uit Breda, die een dagje Utrecht heeft gepland.

Weijmans van Utrecht Marketing ziet de werkzaamheden aan de Domtoren op zich als een publiekstrekker, mits mensen weten dat de Domtoren gewoon toegankelijk is. „Dat je de restauratie van zo’n gebouw van zo dichtbij kunt meemaken, is heel bijzonder. Daarnaast levert de imposante steigerconstructie binnen in de toren ook nog eens een spectaculair uitzicht op.” 

Lift

Tot 2023 blijft de Dom voor restauratie in dat stalen omhulsel. Daarna moet de toren er weer zo’n veertig jaar tegen kunnen. Bezoekers kunnen gedurende de hele restauratie gewoon de toren op. Als het even meezit wordt de Domtoren ook tijdelijk bereikbaar gemaakt voor mindervaliden. Er is een plan om tijdens de restauratie een lift te realiseren, maar een concrete uitwerking van dat plan is er nog niet. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht