Het nieuwe wooncomplex Mark in Leidsche Rijn, met de Domtoren ter vergelijking ernaast geplaatst.
Volledig scherm
Het nieuwe wooncomplex Mark in Leidsche Rijn, met de Domtoren ter vergelijking ernaast geplaatst. © CONSORTIUM KEES

Domtoren wordt definitief voorbijgestreefd: 140 meter hoog wooncomplex in Leidsche Rijn

Na ruim 600 jaar moet de Domtoren (112 meter) de titel van hoogste-gebouw-van-Utrecht afstaan. De handtekeningen voor de ontwikkeling van hoogbouwproject Mark (140 meter) in Leidsche Rijn Centrum zijn vandaag gezet. De bouw gaat naar verwachting in 2021 beginnen.

De nieuwbouw bestaat uit drie hoge torens van 80, 100 en 140 meter, afgewisseld met laagbouw van ongeveer 25 meter hoog. Bij de presentatie van de eerste plannen een jaar geleden liepen de reacties uiteen van ‘briljant’ tot ‘moet je niet willen’. Mark wordt het hoogste gebouw van Utrecht en passeert daarmee de Domtoren (112 meter). 

Superlatieven te over vandaag bij de ondertekening van de ontwikkelingsovereenkomst tussen de gemeente Utrecht en bouwconsortium Kees. ,, We gaan hier een iconisch complex bouwen”, zei wethouder Klaas Verschuure (D66).

Verticaal dorp

Volgens Jeroen Messemaeckers van de Graaff van ontwikkelaar Kees past Mark in de stad van de toekomst. ,,In groene steden wonen mensen in gezonde buurten, werken mensen in circulaire gebouwen, verbruiken we energie uit natuurlijke hulpbronnen en eten we duurzaam voedsel. Met ons verticale dorp MARK hebben we de ambitie om hier een bijdrage aan te leveren.”

In het duurzame complex komen ongeveer 1125 huur- en koopwoningen met patio’s en groene binnentuinen. 60 procent van de woningen wordt sociale huur, middeldure huur en zorgwoningen. Op verschillende plekken in de torens kunnen bewoners elkaar ontmoeten, sporten en ontspannen.

De afgelopen tijd woedde er een juridisch gevecht rond de keuze voor het bouwconsortium. Een van de afgevallen bouwpartijen in de selectieronde stapte naar de rechter. Deze zag geen reden om de keuze van de gemeente voor Kees terug te draaien. 

Bouw start in 2021

De komende tijd worden de plannen voor Mark gedetailleerd uitgewerkt in een voorlopig ontwerp. De bouw moet in 2021 beginnen. In 2023 zouden de eerste bewoners hun intrek moeten nemen.

Wethouder Verschuure twijfelt niet dat de woningen in het hoogbouwproject grif van de hand gaan. ,,Utrecht staat voor een enorme bouwopgave, omdat we nog steeds een van de snelst groeiende steden van ons land zijn. Mensen willen hier dolgraag wonen.”

De hoogste toren van Mark is 140 meter hoog.
Volledig scherm
De hoogste toren van Mark is 140 meter hoog. © CONSORTIUM KEES

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht