Volledig scherm
In het Turkse afhaalrestaurant Pasa op de Amsterdamsestraatweg werd Lucas tegen de grond geslagen. © Google Streetview

Dood van Lucas (25) komt keihard aan in Maarsbergen: ‘Het is zo zinloos’

De dood van Lucas de Ruwe (25) is keihard aangekomen in Maarsbergen. Inwoners van de kleine gemeenschap langs de A12 zoeken naar de juiste woorden om het enorme leed te beschrijven. ‘Het is zo zinloos’.

De afgelopen dagen leefde in Maarsbergen nog de hoop dat dorpsgenoot Lucas de Ruwe zou herstellen van de klap die hij in Utrecht kreeg. Donderdagochtend sijpelde het trieste nieuws van zijn overlijden door. ,,Het was zo’n vriendelijke en vrolijke jongen”, zeggen veel mensen over hem. ,,Het is zo erg.”

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de 25-jarige De Ruwe door een man in Utrecht tegen de grond geslagen. Dat gebeurde in afhaalrestaurant Pasa aan de Amsterdamsestraatweg. Hij was aan het stappen met een paar vrienden. ,,Lucas is geen vechtersbaas”, zegt Olga Matthijssen, die hem kent van de basisschool.,,Het is een hele rustige jongen, nooit zo op de voorgrond. Hij zat in de klas bij één van mijn dochters. Daar ken ik hem vooral van.”

Aangeslagen

De sfeer in het dorpje met ongeveer duizend zielen is aangeslagen. ,,Het is het gesprek van de dag, zegt inwoner Jan Huijzer. ,,Er heerst een ingetogen, maar ook verslagen sfeer in het dorp. We zijn een sociale gemeenschap en proberen er voor elkaar te zijn. Lucas was bevriend met mijn zoon. Daar ken ik hem van. Het is een drama voor de familie.”

,,Dit hakt er enorm in, zegt een andere inwoonster die het niet gepast vindt om haar naam te noemen. ,,We zijn enorm geschrokken. Ik ken de jongen niet persoonlijk. De Ruwe is wel een naam die in Maarsbergen en Maarn veel voorkomt. Het is erg, zo jong nog. Waarom? Het is zo zinloos.”

Burgemeester Frits Naafs is nog niet in Maarsbergen geweest, op verzoek van de familie, zegt hij. ,,Maar ik ga de familie binnenkort bezoeken, ze sterkte te wensen. Het is vreselijk. Pas 25 jaar, zo volop in het leven.”

Kok

Ook bij het stadscafé in Amersfoort is de dood van De Ruwe hard aangekomen. De jongen uit Maarsbergen werkte er als kok. Eigenaar Barrie Buunk kan zijn emoties amper in bedwang houden. ,,We hadden net afscheid van hem genomen. Hij wilde niet meer in de horeca werken en had een andere uitdaging gevonden. Het was een aimabel persoon. Met name voor zijn collega’s in de keuken is dit heel erg naar nieuws. Dit geeft een vervelende sfeer onder het personeel.”

De politie heeft inmiddels een 25-jarige verdachte uit Utrecht aangehouden. De man is al kort na de mishandeling in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt. De politie kwam de Utrechter door enkele tips snel op het spoor. De man is voorgeleid bij de rechter-commissaris en blijft nog eens twee weken in voorarrest. Voor de politie is de zaak saillant omdat het slachtoffer de zoon van een rechercheur is, die al enige tijd werkzaam is bij de politie. Bij de Utrechtse politie is het nieuws hard aangekomen. 

Hoewel de familie geen banden heeft met de kerk overweegt dominee Andries den Besten de kerkdeuren te openen. ,,Zodat mensen een kaarsje kunnen branden. Ik vind dat ik als dominee van deze kleine gemeenschap iets moet kunnen betekenen. Er zijn, in alle bescheidenheid. Dit is zon schok voor het dorp.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht