Volledig scherm
De brand in de zomer van 2018 heeft bij veel bewoners voor angstgevoelens gezorgd. Ze willen nu een vuurwerkvrije zone. © ANP

Doodsbange bewoners Breukelse brandflat tekenen massaal voor vuurwerkvrije zone

Bewoners van seniorenflat ’t Heycop en verzorgingshuis De Aa in Breukelen hebben massaal gestemd vóór een vuurwerkvrije zone rond hun flats bij de aankomende jaarwisseling. 

Alle 150 bewoners hebben hun handtekening gezet nadat vier bewoonsters een petitie waren gestart. Aanleiding voor het verzoek is de angst onder bewoners dat er opnieuw brand uitbreekt. In de zomer van 2018 moest ’t Heycop worden ontruimd nadat er brand was ontstaan vanwege kortsluiting in een motor van de zonwering. Diverse ouderen moesten naar het ziekenhuis of de dokter om behandeld te worden. 114 bewoners brachten de nacht noodgedwongen elders door. 

Omdat de evacuatie moeizaam verliep – veel bewoners zijn slecht ter been – zit de schrik er sindsdien flink in. Dat kwam ook aan het licht tijdens de afgelopen jaarwisseling. Er werd veel vuurwerk afgestoken in de buurt en dat leidde tot angstgevoelens bij bewoners. Een aantal van hen zat urenlang aangekleed te wachten tot het geknal voorbij was. Op die manier wilden ze klaar zijn voor een eventuele evacuatie als er weer brand zou uitbreken. 

Burgemeester

De initiatiefnemers hebben bij de gemeente Stichtse Vecht aangeklopt om de vuurwerkvrije zone formeel te bekrachtigen. ,,De burgemeester snapte ons verzoek. Ze zei het te steunen, maar benadrukte ook dat zo’n zone geen garantie is dat er geen vuurwerk wordt afgestoken. De politie kan maar op één plek tegelijk zijn”, zegt één van de vier bewoners van ’t Heycop die de 150 handtekeningen ophaalde. Met haar naam in de krant wil ze niet. ,,We hebben overlast van wat jongeren hier, en willen voorkomen dat zij het persoonlijk maken.’’ 

Magnetron

Donderdagavond bleek hoezeer de angst regeert rond ’t Heycop. Het was flink schrikken voor de bejaarde bewoners toen rond 18.00 uur de brandmelders in het gebouw afgingen. Dat gebeurde een jaar geleden ook. Toen moesten uiteindelijk 114 bewoners worden geëvacueerd.  Nu waren de gevolgen niet zo groot. Twee bewoners werden onderzocht door ambulancepersoneel. Ze hadden rook ingeademd. Oorzaak van de brandmelding bleek een magnetron die vlam had gevat. De brandweer heeft het vuurtje gedoofd. 

De initiatiefneemster van de handtekeningenactie  zegt te hopen dat de buurt begrip toont voor hun wens om vuurwerkoverlast de kop in te drukken. ,,Bij onze rondgang merkten we hoe graag bewoners een jaarwisseling zonder vuurwerk willen. We gunnen iedereen in de wijk zijn plezier. Maar de angst onder bewoners is groot sinds de brand van 2018. We willen een jaarwisseling die zo rustig mogelijk verloopt zonder al dat geknal om ons heen. Hopelijk zet de gemeente snel een bord neer, zodat iedereen weet dat het hier om de flats heen een vuurwerkvrij gebied is.’’

De vuurwerkvrije zone rond ’t Heycop en De Aa zou de eerste in de gemeente Stichtse Vecht zijn rond bebouwing. De afgelopen jaren waren alleen parken rond kinderboerderijen aangewezen als zone waar vuurwerk verboden is. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht