Volledig scherm
Politiemensen vissen met magneten naar het moordwapen van Richard Houtveen. © Koen Laureij

Doorbraak in Nieuwegeinse WK-moord uit 2010: politie vist mogelijk wapen op

De politie heeft met magneten onder meer een steekwapen uit de Doorslag in Nieuwegein gevist.  Met dat mes is mogelijk in 2010 Richard Houtveen om het leven is gebracht. Het wapen is niet ver van de plek gevonden waar de steekpartij plaatsvond.

De politie heropende het onderzoek naar de dood van Houtveen begin dit jaar nadat nieuwe aanwijzingen waren binnenkomen. Op 23 juli van dit jaar doorzochten agenten de Doorslag, onder meer met magneten. Daarbij kwamen verschillende voorwerpen naar boven, waaronder een steekwapen, zo heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

Richard Houtveen werd na de WK-finale van 11 juli 2010 in het centrum van Nieuwegein doodgestoken. Hij keek die wedstrijd met vrienden op een groot scherm op de Markt bij winkelcentrum Cityplaza. Nederland verloor toen in Johannesburg de finale van Spanje.

Er werd destijds een verdachte aangehouden, maar ondanks uitgebreid onderzoek kon de recherche niet voldoende bewijs vinden om de verdachte voor de rechter te kunnen brengen.

Ruzie

Tot voor kort werd ervan uitgegaan dat de 25-jarige Houtveen bij een ruzie met een groep jongeren dodelijk werd verwond in zijn hartstreek. Na de wedstrijd verliet hij via de Schakelstede het marktplein, waar hij ruzie zou hebben gekregen met deze jongeren. Vervolgens liep hij door en zou hij in de buurt van de parkeergarage opnieuw ruzie hebben gekregen. Hier vond toen de dodelijke steekpartij plaats.

In het tv-programma Opsporing Verzocht meldde de politie dat er ‘nieuwe informatie’ beschikbaar is. Daaruit zou blijken dat het slachtoffer mogelijk doelbewust is opgezocht, mogelijk door iemand die helemaal niets te maken had met de ruzie. De zaak werd daarom in februari heropend.  Bij de politie zijn vijf nieuwe tips binnengekomen.

Justitie heeft een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht