Volledig scherm
Een hek bij het wandelpad achter de villa van prinses Irene. Gemeente Utrechtse Heuvelrug besloot na onderzoek dat het afsluiten van het pad geoorloofd is. © ANP

Doornse rel over voetpad bij Prinses Irene: 5 vragen aan een ‘boze’ buurtbewoner

De Doornse dorpsrel rond het Maarnse Voetpad over het terrein van prinses Irene blijft dooretteren. Dat ze meer gedaan krijgt dan de gewone inwoner van Doorn, frustreert de omwonenden. De kwestie in vijf vragen aan omwonende Jos de Lang.

Wat is er ook alweer aan de hand?

Jos de Lang: ,,Het gemeentebestuur heeft toegestaan dat prinses Irene een openbaar voetpad heeft afgesloten. Dat vinden we niet terecht en dat vechten we aan. Mensen wandelen er al jaren. Vroeger was het een kerkenpad, maar tegenwoordig is het voor recreatief gebruik. Dat pad moet intact blijven. Wij, de omwonenden en de Vereniging Leefbaar Doorn met een paar honderd leden, leggen ons er in ieder geval niet bij neer.”

Waarom is dat pad zo belangrijk?

,,Er wordt heel regelmatig gebruik van gemaakt, maar de gemeente suggereert dat er amper mensen lopen. Voor een rondje is dit pad belangrijk, want anders, als alternatief, moet je over een smal fietspad langs een drukke verkeersweg lopen. Dat is gevaarlijk. Ik vind het een beetje flauw van de gemeente, en dan druk ik me mild uit, om te stellen dat er maar weinig wandelaars zijn. Dat is niet zo.”

Wat is de rol van de prinses?

,,Zij heeft dit willens en wetens gekocht. Als je een stuk land koopt met een openbaar pad, weet je dat er mensen gaan wandelen. Als je dat niet wilt of bang bent voor inkijk, kun je gemakkelijk een schutting of een forse heg plaatsen. We hebben bewust geen contact gezocht met de prinses. Ik weet wel, uit informele bron, dat zij niet zo gelukkig is met de huidige gang van zaken.”

Jullie verwijten de gemeente dat de burgemeester sommige mensen anders behandelt.

Volledig scherm
Prinses Irene. © Koen Verheijden

,,Stel dat er een andere bekende Nederlander was komen wonen, had de gemeente dan ook zo gereageerd, heb ik gevraagd. Daar kreeg ik van de gemeente geen antwoord op. Deze mevrouw heeft kennelijk meer rechten dan andere inwoners. De burgemeester ontkent dat overigens. De vorige eigenaar wilde het pad ook niet, maar hij mocht het niet afsluiten. Dat is meten met twee maten.”

Hoe nu verder?

,,We hebben een formeel handhavingsverzoek gedaan. Doet de gemeente dat niet, dan nemen we andere stappen. Eerst naar de commissie van bezwaar en eventueel naar de bestuursrechter. Deze zal de gemeente dwingen een standpunt in te nemen en dan bestaat de kans dat de gemeente naar de Raad van State gaat. Dat kost veel tijd. Neem de koninklijke weg. Doe een voorstel, iedereen mag er iets van vinden, ga naar de raad en los het democratisch op.”

Burgemeester Frits Naafs wil niet reageren. Prinses Irene was niet bereikbaar voor commentaar.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht