Volledig scherm
De Meern - Informatieavond over de tippelzone aan de Boteyken: (Foto Marnix Schmidt) © Marnix Schmidt

'Dorp' De Meern in verzet tegen tippelzone

UpdateHonderden Merenezen hebben zich vanavond van hun felste kant laten horen. Tijdens een informatiebijeenkomst over de tippelzone lieten ze onomwonden weten: ‘Dit pikt De Meern niet!’

Ruim een uur voordat de avond in een ac-restaurant aan de Meerndijk begint, laten talloze actievoerders op de parkeerplaats van zich laten horen via protestborden. ‘We worden genaaid door D66’ staat er onder meer te lezen. En: ‘Wij willen geen buren die zichzelf verhuren’, ‘Geen hoeren in onze wijk’.

Het plan van D66-wethouder Victor Everhardt om de tippelzone mogelijk naar De Meern te halen valt op z’n zachts gezegd niet goed. De lokale partij Stadsbelang Utrecht, die met voorman Cees Bos en collega Stephan Oost haar wortels heeft in het voormalige dorp, weet dat als geen ander. Samen delen ze flyers uit bij de ingang van het restaurant.

Dorpsgevoel

Ondertussen wacht wethouder Everhardt ‘achter de coulissen’ op wat komen gaat. Aan alles moet ook hij voelen dat hij te maken heeft met een gemeenschap die voor zichzelf opkomt. ,,De Meern is dan misschien wel ingelijfd door Utrecht, maar hier leeft het dorpsgevoel nog enorm. Mensen werken met elkaar samen om iets voor elkaar te krijgen,’’ zo omschrijft een bewoner het.

Als het plenaire gedeelte van de bijeenkomst begint is al snel duidelijk dat de Merenezen zich niet met een kluitje in het riet laten sturen. Meermaals wordt de wethouder bekritiseerd omdat hij met ‘zijn politieke antwoorden om de hete brij heen draait’. ,,Geef nou eens gewoon antwoord op de vraag!,’’ roept een omwonende. ,,Wáárom kan de tippelzone niet op de huidige plek blijven?’’

Al snel lopen de emoties in de zaal hoog op. Vooral als Everhardt probeert uit te leggen waarom het college voor verplaatsing van de prostitutiestrook kiest. De terugkerende zin van Everhardt: ‘de tippelzone werkt op de Europalaan naar behoren’, leidt telkens tot luid gejoel en onbegrip uit de zaal. ,,Nou, dan kan die daar toch ook mooi blijven,’’ zegt een omwonende.

Een emotioneel betoog volgt van een bewoner die vertelt dat ze twee kleine kinderen heeft en grote zorgen heeft over hun veiligheid met een tippelzone in de buurt. ,,Laatst vroeg de kleinste aan mij: ‘mama, wat betekent tippelzone?’ Nou ik ben niet van plan het ze uit te leggen, misschien u (Everhardt, red) wel?’’ De bewoner kreeg luid applaus uit de zaal voor haar inbreng.

Zorgen en vragen

Veel kritiek kwam er ook uit de zaal op het locatieonderzoek van de gemeente. In totaal zijn 18 locaties onderzocht. Het college heeft uiteindelijk twee locaties als 'geschikt' naar buiten gebracht. Volgens bewoners klopt er niets van de criteria en het onderzoek dat achter het bureau is uitgevoerd. Everhardt zei daarop 'vanavond te gaan slapen met het idee dat hij heel veel zorgen en vragen heeft gehoord, om de belangen uiteindelijk goed te wegen'.

De Merenezen gaven aan het gevoel te hebben te worden uitgespeeld tegenover de andere locatie die de gemeente op het oog heeft: de Eelektronweg op Lage Weide. Daar lieten bewoners en ondernemers gisteravond tijdens een inspraakavond weten ook dat idee te hebben. De hoeveelheid vragen en zorgen, bleken gisteravond te veel om in twee sessies van een uur te behandelen. De komende weken volgen nog enkele bijeenkomsten. 

Volledig scherm
Een boze bewoner aan het woord tijdens de informatieavond over de tippelzone. © Marnix Schmidt

Verslaggever Diane Hoekstra was vanavond aanwezig en deed live verslag via Twitter.

Volledig scherm
© AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht