Volledig scherm
Na veel protest is de Dorpsstraat niet verbreed, maar de oude bushalte wordt wel een parkeerstrook. © William Hoogteyling

Dorpsstraat in Cothen op de schop, appelboomgaard gespaard

Zonder dat de monumentale hoogstamboomgaard wordt aangetast, gaat de Dorpsstraat in Cothen op de schop. Het is de bedoeling dat deze winkelstraat veiliger wordt. Tot en met 7 juli is de straat voor alle verkeer afgesloten.

Aanvankelijk was de gemeente van plan de straat te verbreden. Daardoor zou een strook van de hoogstamboomgaard worden opgeofferd. Tegen dat plan voerden ruim vierhonderd dorpsbewoners verenigd in de actiegroep 'Handen af van de boomgaard' met succes actie. Zij beschouwen de appelboomgaard als hét handelsmerk van Cothen. In hun ogen is de boomgaard een van de bezienswaardigheden van het dorp, naast de twee kerken, de molen en de Brink. De boomgaard dateert uit 1800. De oudste appelbomen staan er al langer dan 75 jaar. De actievoerders wilden niet alleen dat de boomgaard volledig zou worden gespaard. Zij vreesden ook dat de verkeersveiligheid eerder zou afnemen dan toenemen als de straat verbreed zou worden. Ook voerden ze aan dat een bredere Dorpsstraat het dorpse karakter van Cothen zou aantasten.

Maandenlange stonden de actievoerders lijnrecht tegenover de gemeente. Uiteindelijk kwam er onder leiding van een externe deskundige een nieuw plan uit de bus dat in tegenstelling tot het oude plan wel breed wordt gedragen in het dorp. De vernieuwde Dorpsstraat blijft een mooie, rustige straat. Automobilisten mogen er niet harder dan 30 kilometer per uur rijden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht