Op 5 mei is om 08.15 uur het bevrijdingsvuur ontstoken door Dorus Verwei.
Volledig scherm
PREMIUM
Op 5 mei is om 08.15 uur het bevrijdingsvuur ontstoken door Dorus Verwei. © Mel Boas

Dorus (65) zorgde er jaren voor dat alles er netjes bijstond op 5 mei: nu ontstak hij zelf het vuur

Als de vlaggen en vanen op 5 mei weer precies hangen zoals het moet en de bloembakken bij het gemeentehuis met passende kleuren zijn gevuld, is Dorus Verwei (65) een tevreden mens. En ook dan pas kan het bevrijdingsvuur worden ontstoken. Deze ochtend voor de eerste en enige keer door hemzelf.

 1. Jaël (25) leent 1000 euro per maand: ‘Voor studie, maar ook gewoon omdat het kan’

  Jaël (25) leent 1000 euro per maand: ‘Voor studie, maar ook gewoon omdat het kan’

  Jongeren die vanaf 2015 begonnen zijn met een studie, zitten door het leenstelsel na het afronden ervan vaak met schulden tot in de tienduizenden euro’s. Hoe gaan jongeren met deze schulden om? Zijn ze zich bewust van de verantwoordelijkheden van het afbetalen? En welke gevolgen brengen dit soort schulden met zich mee op de lange termijn? Wij zoeken het uit in deze reeks. Vandaag deel 2, over maximaal lenende studenten.
 2. Wat er is gebeurd met de hoop en euforie van 5 mei 2020: ‘Onderling vertrouwen heeft knauw gekregen’
  PREMIUM
  VIDEO

  Wat er is gebeurd met de hoop en euforie van 5 mei 2020: ‘Onderling vertrouwen heeft knauw gekregen’

  Corona gooide keihard roet in het eten, maar Utrecht zat niet bij de pakken neer. Al zaten we gedwongen thuis, toch werd Bevrijdingsdag 2020 een feest om nooit te vergeten. In de stad hing een euforische sfeer van saamhorigheid. Mét elkaar gingen we dit varkentje wassen. Een AD-drone haalde ontroerende beelden op van blije, zwaaiende, hoopvolle Utrechters. Heerlijk om terug te kijken. Zeker nu, één jaar later. Met eindelijk licht aan het einde van een tunnel die zoveel langer is gebleken dan we destijds konden vermoeden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht