Volledig scherm
De Tourstart van 2015 in Utrecht. Een zelfde feest komt eraan als de Vuelta in 2020 Utrecht aandoet. © Pim Ras

Draaiboeken Tourstart kunnen weer uit de kast voor de Vuelta

Horecapleinen, een ploegenpresentatie op de singel, de aftrap van de voorpret 100 dagen voor de start: alle ingrediënten die de Tourstart in 2015 zo onvergetelijk maakten, worden voor de start van de Vuelta in 2020 opnieuw uit de kast getrokken. 

,,De draaiboeken liggen er. Als het allemaal doorgaat zouden we wel gek zijn om daar geen gebruik van te maken’’, zegt voorzitter Cor Jansen van het Business Peloton Utrecht (BPU), de in 2009 opgerichte lobbyclub voor het binnenhalen van grote wielerrondes.

De ervaringen en kennis die Utrecht opdeed met de organisatie van de start van de Tour de France in 2015 zijn goud waard. Niet alleen straks met de komst van de Vuelta, maar al eerder zijn blauwdrukken van de Tourstart opnieuw gebruikt in de stad.

Voetbalvrouwen

De huldiging van de Oranje voetbalvrouwen, na het winnen van het EK vorig jaar in Park Lepelenburg, is daar een voorbeeld van. De speelsters werden door de singel in bootjes naar het podium gevaren in Park Lepelenburg. Duizenden toeschouwers hadden zich langs de oevers en voor het podium in het park verzameld. Precies zoals dat drie jaar eerder ging tijdens de ploegenpresentatie van de Tour de France. 

Het EK Beachvolleybal afgelopen zomer op de Neude was ook een afgeleide van de kennis die was opgedaan tijdens de Tourstart. Op de Neude werd een fanzone ingericht, die uit het Tourdraaiboek kwam.

Ploegentijdrit

Tijdens de Vuelta is het donderdag 20 augustus, vrijdag 21 augustus en zaterdag 22 augustus volgens Jansen volop feest in de stad. Donderdag is de ploegenpresentatie, vrijdag de ploegentijdrit in Utrecht en een dag later de etappe van Den Bosch naar Utrecht.

Maar net als tijdens de Tourstart zal er volgens Jansen al ruim voor de Vuelta worden afgetrapt met de voorpret. Jansen: ,,Bij definitief groen licht voor de Vuelta gaan we zo snel mogelijk aan de slag met een groot wielercafé waar we met bedrijven, horeca, hotels, kennis- en onderwijsinstellingen, Utrecht marketing, Sport Utrecht en de gemeente in gesprek gaan.’’ De samenwerking tussen al deze verschillende partijen tijdens de Tourstart was uniek en bleek een gouden vondst.

Feestpleinen

Niet alles tijdens de Vuelta zal een kopie zijn van de Tourstart. In 2015 waren er 21 Tour Venues (pleinen) in de stad. Dat was een beetje teveel van het goed, zo bleek. Sommige feestpleinen, onder meer in het Wihelminapark en aan het Griftpark bleven leger dan verwacht. ,,Het zullen nu minder venues worden’’, verwacht Jansen. ,,We trekken lering uit 2015 en gaan daarmee de organisatie finetunen.’’

Verschil met 2015 is ook dat locaties van de venues meer zijn verspreid. ,,Als het parcours langs Leidsche Rijn gaat, dan kun je ook denken aan een venue aan het Berlijnplein.’’ Jansen bruist al van de ideeën. De Vuelta valt in de schoolvakantie. Jansen: ,,Het zou leuk zijn als de Vuelta centraal staat in de eindmusicals van de basisscholen en tijdens de Uit-dagen met daarbij duizenden nieuwe eerstejaars studenten. Daar zou je ook iets mee moeten doen.’’

Jaarbeurs

Dat de Jaarbeurs net als in 2015 het epicentrum van het evenement wordt, ligt voor de hand. Hier is ruimte voor de ploegen, het perscentrum, het sponsordorp en de organisatie.

Martijn van Hulsteijn was projectdirecteur van het Grand Départ in 2015 in Utrecht en is nu ook betrokken bij de Vuelta. Hij benadrukt dat de race nog niet is gelopen. ,,We moeten met de gezamenlijke partners een privaat bedrag van 6 miljoen euro binnen halen. Daar zijn we druk mee bezig. Pas als de financiering rond is kan de organisatie ons het evenement definitief toewijzen.’’

Toch twijfelt niemand er meer aan dat de Vuelta in 2020 in Utrecht start. Meerdere bronnen rondom het evenement bevestigden dat vorige week aan het AD. De voorbereidingen voor de voorpret van het grote wielerfeest zijn in volle gang.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht