Volledig scherm
Een roze Zwarte Piet in Willemstad (Curaçao) © anp

Dreigementen om buurtfeest met gekleurde pieten

UtrechtEen sinterklaasfeest met alternatieve pieten houden voor de buurtkinderen. Dat wil een aantal bewoners van de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Maar de aankondiging op Facebook veroorzaakte kwetsende en bedreigende opmerkingen.

Net als vorig jaar heeft een groepje buren uit Langerak en Parkwijk voor 1 december gepland dat de Sint door de wijk loopt richting het naburige restaurant. Om de hele angel uit de pietendiscussie te halen, kozen zij niet voor 'zwarte' zwarte pieten, maar voor vrolijke 'regenboog' zwarte pieten.

Toen Paulien Ligtvoet het alternatieve feest bedacht, had ze nooit kunnen bedenken dat het zoveel negatieve reacties teweeg zou brengen. Ligtvoet: 'Wij wilden een positief sinterklaasfeest houden. Ik had het er met mijn dochter over hoe dat te doen. Gewoon wat roet op de wangen smeren leek ons wat magertjes. Toen kwamen we op het idee van de gekleurde pieten.'

Curaçao
Een idee dat door meer mensen in Nederland is opgepakt. En niet alleen in Nederland want op Curaçao zijn de in verschillende kleuren geschminkte pieten al langer traditie. Maar de aankondiging op Facebook riep niet mis te verstane negatieve reacties op, afkomstig uit heel Nederland. Uiteindelijk waren het er meer dan 400. Die waren in de trant van 'Waar slaat dit feest op?' of 'We komen jullie bekogelen met rotte eieren en tomaten.' De reacties kregen zelfs een ronduit bedreigend karakter: 'Ik knijp een halfuur je keel dicht. Dan zie je vanzelf paars'.

Raadslid
Marleen Haage, raadslid voor de PvdA met veiligheid in haar portefeuille: 'De pietendiscussie speelt overal. Ik had eigenlijk gehoopt dat we in Utrecht verschoond zouden blijven van bedreigingen en andere nare uitwassen. Toen ik hierover hoorde leek het me gepast om de burgemeester ervan op de hoogte te stellen. Ik hoop dat het sinterklaasfeest een kinderfeest blijft waar we met zijn allen van kunnen blijven genieten. Mocht het escaleren, dan moeten we er actie op ondernemen.' Een delegatie van het PvdA, onder wie wethouder Isabella, zal aanwezig zijn bij het feest. Ligtvoet: 'Het sinterklaasfeest gaat sowieso door. Ik ga ervan uit dat iedereen er rekening mee houdt dat er kleine kinderen bij zullen zijn. Afgelopen week hadden twee meiden zich bij de intocht als witte piet verkleed en kregen vooral positieve reacties.'

Zondag 1 december om 13.00 uur vertrekt de stoet vanuit de Bouwspeeltuin in Langerak met Sinterklaas in de koets richting restaurant de Baai.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht