Volledig scherm
De claim van Niemans Beton hangt de gemeente Vianen nog altijd boven het hoofd. © AD

Dreiging miljoenenclaim niet voorbij als nieuwe gemeente Vijfheerenlanden start

De toekomstige gemeente Vijfheerenlanden ontkomt niet aan het al tientallen jaren slepende conflict met het voormalige Niemans Beton uit Vianen. Een uitspraak van de Hoge Raad over de kwestie zit er niet in vóór de fusie van Vianen met Leerdam en Zederik per 1 januari.

In het conflict staan tientallen miljoenen op het spel. Betonfabriek Niemans wilde begin jaren 70 uitbreiden om de productie van een revolutionair nieuw type betonnen heipaal voortvarend ter hand te nemen. Over een stuk grond zouden reeds verregaande afspraken zijn gemaakt met de gemeente, maar het perceel is nooit geleverd. Niemans claimde schade. Die zaak sleept zich in verschillende rondes nu al veertig jaar voort.

Een jaar geleden bleek voor het gerechtshof in Den Haag het gat tussen de 52 miljoen die Niemans wilde hebben en de tien miljoen die Vianen bood, onoverbrugbaar. 

Schoon door de poort

Vianen stapte daarop naar de Hoge Raad voor een ultieme uitspraak. ,,De bedoeling is dat Vianen schoon door de poort gaat”, motiveerde de Viaanse wethouder van financiën Leendert Wijnmaalen die stap toen. Nu laat een woordvoerder van Vianen weten niet te verwachten dat er dit jaar nog een uitspraak komt. Eerder dit jaar achtte raadsman Van den Muijsenbergh van Niemans het al onwaarschijnlijk dat het zo ver zou komen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht