Drie aanhoudingen en spoor van vernieling na afloop van demonstratie Pegida

videoJongeren hebben gisteravond na afloop van een bijeenkomst van anti-islambeweging Pegida in de Utrechtse wijk Zuilen een spoor van vernielingen veroorzaakt. Tientallen ruiten en spiegels van auto’s zijn gesneuveld. 

Volledig scherm
Tientallen autoruiten sneuvelden na afloop van de Pegida-demonstratie © Koen Laureij

De bijeenkomst voor de Abi Bakr Issidik moskee, waar ongeveer twintig aanhangers van Pegida op af kwamen, verliep aanvankelijk rustig. Een grote politiemacht hield tegenstanders op afstand. Hekken met zeil ontrokken Pegida aan het zicht. Een paar honderd jongeren, die volgens buurtbewoners niet uit Zuilen komen, verzamelden zich rond de hekken en gooiden in afwachting van het vertrek van Pegida een paar keer met vuurwerk. De politie arresteerde drie personen wegens het beledigen van agenten.

Toen de hekken opengingen en duidelijk werd dat de Pegida-aanhangers via een andere straat waren vertrokken, sloeg de sfeer om. De jongeren stormden richting de agenten die nog bij de moskee stonden, maar ze werden vervolgens de wijk in gedreven, waar ze tientallen vernielingen pleegden. 

(Artikel gaat verder na de foto's)

Pegida was naar Utrecht gekomen om voor de Abi Bakr Issidik moskee een anti-islamfilm te tonen.  Alleen rond de twintig demonstranten gewapend met paraplu's konden de film zien. Rond de moskee zag het blauw van de politie die de boel in de gaten hield. Wie zich buiten de hekken bevond, kon niet zien wat zich voor de moskee afspeelde. Pegida-voorman Edwin Wagensveld was verontwaardigd dat er zoveel politie nodig was om de vertoning mogelijk te maken: ,,Maar ik ben blij dat het dit keer wel gelukt is om de film te vertonen.” 

Feestje

Volledig scherm
Autoruiten sneuvelden, spiegels gingen eraan. © Koen Laureij

Vorig jaar oktober werd een demonstratie van de anti-islambeweging voor de Ulu moskee in de wijk Lombok voortijdig afgebroken door burgemeester Van Zanen, omdat hij de veiligheid van de Pegida-aanhangers en de omstanders niet meer kon garanderen. Een groep tegendemonstranten gooide toen met eieren, tomaten en vuurwerk. 

De bijeenkomst van gisteravond was het ‘feestje’ van Pegida-voorman Wagensveld. Als de agenten bij het hek niet zeker wisten of iemand bij zijn beweging hoorde of van de pers was, werd hij geraadpleegd. D66-raadslid Corine van Dun, die poolshoogte kwam nemen, weigerde hij resoluut. Wagensveld: ,,D66 heeft ons het referendum afgepakt. Die komt er niet in.’’ 

Van Dun bevestigde later dat ze was tegengehouden. ,,Ik wilde mijn controlerende taak als raadslid uitvoeren, maar een agent zei dat de demonstratie alleen op uitnodiging was. Dat heb ik nog nooit gehoord.’’

Volledig scherm
Pegida-aanhangers bouwen een projectiescherm op met de Abi Bakr Issidik moskee op e achtergrond. © Ruud Voest
Volledig scherm
- © -

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht